Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 21:33

Διαβούλευση και ιεράρχηση για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Eνιαίο μέτωπο διεκδίκησης για οδικά έργα του δήμου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητεί από τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα ο τέως δήμαρχος - επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Καφαντάρης.

Στο έγγραφο αίτημά του δηλώνει ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τον δρόμο Καλαμάκι - Κορώνη, την ολοκλήρωση και παράδοση του δρόμου Τζάνε - παράκαμψη Πεταλιδίου - Καλαμάκι και τους Τουλούπα Χάνια - Χώρα και Χώρα - Κορυφάσιο.

Καλά κάνει ο κ. Καφαντάρης και ζητεί. Και ακόμα καλύτερα θα κάνει για τα συμφέροντα του δήμου να αποδεχθεί το αίτημα ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας. Δεν είναι θέμα εντυπώσεων και επικοινωνιακών πόντων ή μικροπολιτικής σκοπιμότητας η οποιαδήποτε πρόταση για το καλό ενός τόπου.

Ολα αυτά, όπως επισημαίνει ο τέως δήμαρχος, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ που ξεκίνησε και βρίσκει την Περιφέρεια Πελοποννήσου ενισχυμένη κατά 100 εκ. ευρώ περίπου από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Είναι σημαντικά τα έργα που ζητεί ο Δ. Καφαντάρης, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ομως το αίτημα τονίζει την ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση, προγραμματισμός και ιεράρχηση στόχων κι έργων σε επίπεδο Περιφέρειας, σε κάθε νομό. Για να μη χαθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση και να πιάσει τόπο, να αποδώσει όσο περισσότερο γίνεται και το τελευταίο ευρώ.

Στη Μεσσηνία από το νέο ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, θα πρέπει να προταχθεί η συνέχιση του δρόμου από τη Μεσσήνη και η ολοκλήρωσή του προς την Αρχαία Μεσσήνη, ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί αξιοπρεπής πρόσβαση στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Θα πρέπει να βελτιωθούν και άλλα τμήματα στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, με προτεραιότητα στην παράκαμψη Χαρακοπιού. Και να δρομολογηθεί ουσιαστική βελτίωση σε τμήματα του κεντρικού επαρχιακού δρόμου της Μάνης.

Η διαβούλευση πρέπει να γίνει και σε υψηλότερο επίπεδο, με την κεντρική εξουσία, ώστε από το νέο ΕΣΠΑ να υλοποιηθούν και οι δύο παρακάμψεις: και της Πύλου και της Γιάλοβας. Η διαβούλευση θα δείξει ότι είναι πιο σημαντικές από κάποιες παρεμβάσεις που ζητεί ο Δ. Καφαντάρης.