Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 22:04

Νικητής ή χαμένος είναι η πόλη και οι πολίτες της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νικητής ή χαμένος είναι η πόλη και οι πολίτες της

Του Γιάννη Σινάπη

Προβληματισμένος, με κόμπο στο στομάχι έφυγα κοντά στα μεσάνυχτα της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και το οριακό αποτέλεσμα για την αρνητική γνώμη στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στον Νέδοντα.

Διχασμένο το Συμβούλιο για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της πόλης, την αντιπλημμυρική της θωράκιση, την προστασία των δημόσιων υποδομών, των ιδιωτικών περιουσιών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής. Προβληματισμένος για τον διχασμό αλλά και από όσα άκουσα.

Παρακολουθώ το θέμα της μελέτης του “Μορέα” από την εποχή που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και το 2018 που είχε δοθεί υπόσχεση στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο ότι θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στο χρόνο.
Θυμάμαι τις απαντήσεις που έδινε ο τέως δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για τις συναντήσεις που είχε για τη μελέτη του έργου με τον Γιώργο Δέδε (γ.γ. Υποδομών) και τον Γιάννη Καρνέση (γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών).

Υποστηρίζω τη μελέτη, γιατί προβλέπει παρεμβάσεις αναγκαίες και σωτήριες, όπως το ξήλωμα του προβληματικού σκεπασμένου τμήματος του Νέδοντα, με τις κολόνες και την ανακατασκευή της γέφυρας στην Ιατροπούλου. Γιατί εκεί είναι ο μεγαλύτερος πλημμυρικός κίνδυνος. Οπως υποστηρίζω τη συγκέντρωση και τη μεταφορά των νερών από τα ρέματα Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα στον Νέδοντα.

Ομως δεν μπορώ να μην προβληματιστώ και να μην ακούσω τις όποιες απόψεις για τη δημιουργία φράγματος ή φραγμάτων στον Νέδοντα, τέτοιων που να μπορούν να πάρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάσχεση των νερών και την προστασία της πόλης, προκειμένου να γίνουν οι όσο το δυνατόν λιγότερες αναγκαίες εργασίες που θα ταλαιπωρήσουν την πόλη.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας είναι πρώτη προτεραιότητα. Ομως και η ταυτόχρονη περιβαλλοντική αξιοποίηση του Νέδοντα είναι μεγάλο στοίχημα για την πόλη, με το βλέμμα στο περιβαλλοντικό πάρκο και στο μέλλον.
Χωρίς διχόνοιες και εγωισμούς αλλά με συνεννόηση, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση. Γιατί σε αυτά τα ζητήματα νικητής ή χαμένος είναι η πόλη και οι πολίτες της και κανείς άλλος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 22:06