Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 19:41

Το ΣΟΠΠ Μεσσηνίας δείχνει γιατί κάηκε η Πεντέλη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το ΣΟΠΠ Μεσσηνίας δείχνει γιατί κάηκε η Πεντέλη

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κάηκε η Πεντέλη, έγιναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια κι επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Συνηθισμένη εικόνα μετά από μια μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής και γιατί, όπως υποστηρίζει, κάηκαν λίγα σπίτια σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Αυτοθαυμάζεται για την οργάνωση και τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων. Η κριτική στρέφεται στην έλλειψη πρόληψης και λήψης των μέτρων εκείνων που θα περιόριζαν την επέκταση της φωτιάς.

Δυστυχώς, την ίδια τύχη -ατυχία στην κυριολεξία για τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον- θα έχει και η επόμενη μεγάλη πυρκαγιά στην πατρίδα μας. Ο λόγος αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ μας στο ΣΟΠΠ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις 12 Απριλίου:

«Με αδιάβατους δασικούς δρόμους και με μηχανήματα που δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω υποχρηματοδότησης, με λίγο προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες και με προβληματικές δεξαμενές πυρόσβεσης, ετοιμάζεται η Μεσσηνία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Τα σοβαρά αυτά ζητήματα τονίστηκαν στο χθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιου.

Ειδικότερα, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας - πύραρχος Ανδρέας Καπουράλος ενημέρωσε ότι έχουν κάνει ελέγχους στο δασικό δίκτυο και τις δεξαμενές κι επεσήμανε πως υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στον Ταΰγετο και δεν μπορούσαν να πλησιάσουν σε κάποιες περιοχές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Τάκης Αγγελόπουλος παρατήρησε ότι έχουν ανοιχθεί πολλοί δασικοί και αγροτοδασικοί δρόμοι και αρκετοί έχουν κλείσει και σημείωσε πως “έχουμε πρόβλημα στον Ταΰγετο με τα μηχανήματα, έχουν σοβαρές βλάβες και δεν έχουμε πιστώσεις για επισκευή”. Ενημέρωσε ότι το δασικό δίκτυο του Ταϋγέτου είναι 250 χιλιόμετρα κι εξέφρασε την ελπίδα “μήπως μας δοθούν μηχανήματα από τους δήμους και την Περιφέρεια, για να εξασφαλίσουμε βατότητα σε καίριους δρόμους”. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πλήρης δυνατότητα για να καλυφθούν όλοι οι δρόμοι κι επεσήμανε πως “με 30.000 και 40.000 ευρώ δύσκολα μπορούμε να συντηρήσουμε τους δρόμους”».

Με αδιάβατους δρόμους σε βασικούς ορεινούς όγκους, με υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες δεν σώζονται το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες των ανθρώπων. Πάλι καλά που δεν κάηκε και όλη η Πεντέλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 20:13