Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 21:00

Η μελέτη έδειξε και τα καλά και τις αδυναμίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η μελέτη έδειξε και τα καλά και τις αδυναμίες

Του Γιάννη Σινάπη

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις αναπλάσεις και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής στον Πάμισο, από τις εκβολές έως το φράγμα στον Αρι, είναι αποκαλυπτική.

Καταδεικνύει τα έργα που πρέπει να γίνουν, αυτά που μελέτησε και “φωνάζει” για εκείνα που λείπουν και πρέπει άμεσα να μελετηθούν.

Ορθά το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας γνωμοδότησε θετικά για τη μελέτη, για τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να βρουν πρόγραμμα χρηματοδότησης και να δρομολογηθούν. Γιατί όλα αυτά κοστίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ. Γιατί πέρα από τις αναπλάσεις και τα έργα ανάδειξης των εκβολών του Παμίσου, είναι έργο πρώτης προτεραιότητας η κατασκευή νέου σύγχρονου φράγματος στον Αρι για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, από το χωριό μέχρι το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τον κάμπο και την πόλη της Μεσσήνης.

Στο ζήτημα των παρατηρήσεων, η απαίτηση για επιπλέον μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας που ζήτησε το Συμβούλιο δεν θα πρέπει να μείνει στα λόγια, στην καταγραφή και την αποστολή τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Υποδομών μαζί με τη γνωμοδότηση για τη μελέτη.

Το Συμβούλιο οφείλει να απαιτήσει αυτές οι επιπλέον μελέτες να προκηρυχθούν άμεσα από την Περιφέρεια ή το υπουργείο και να ανατεθούν το συντομότερο δυνατό. Γιατί αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία: Του Αεροδρομίου Καλαμάτας από τη Λυγδού και της ευρύτερης περιοχής μέχρι τη Μικρομάνη. Του ποταμού Αρι σε όλο το μήκος του. Της περιοχής του ποταμού Παμίσου ανάντι του φράγματος στον Αρι (το χωριό) μέχρι το σημείο που συνδέεται με τη Μαυροζούμαινα. Ακόμα και την εξέλιξη της πορείας αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στα “Λιμενικά” που αποτελεί ντροπή. Και όταν μιλάμε για αποκατάσταση, δεν εννοούμε τις αποκαταστάσεις - κοροϊδία των ΧΑΔΑ που έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Να υπενθυμίσω ότι στην αντιπλημμυρική προστασία του διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας στοχεύει και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”, που στην πρώτη και πιο κρίσιμη φάση του επικεντρώνεται στην πόλη της Καλαμάτας.

Το έλλειμμα που ανέδειξε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ακυρώνει τις σημαντικές προβλέψεις της. Ομως χρέος των τοπικών αρχόντων είναι να ζητήσουν και να πετύχουν την κάλυψή του.