Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 19:57

Διαφάνεια και συνεννόηση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαφάνεια και συνεννόηση για τη μετεγκατάσταση των Ρομά

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κινητικότητα υπάρχει για τη στέγαση των Ρομά, τη μετεγκατάσταση αυτών που μένουν στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και την επαναλειτουργία του χώρου της Μπιρμπίτας. Ενδεχομένως και για τη λειτουργία για πρώτη φορά του χώρου της Μακαρίας στο Δήμο Μεσσήνης, που είχε αγοραστεί για τη φιλοξενία τους.

Ολα αυτά, όμως, δεν φαίνεται να γίνονται με τη διαφάνεια και τη διαβούλευση που πρέπει, για να στεφθεί με επιτυχία το νέο εγχείρημα και να μην έχει την αποτυχία της Μπιρμπίτας, τη διάλυση της κατασκήνωσης που εγκαινιάστηκε σε πανηγυρικό κλίμα και με αίτημα για “κουζινική”, την 1η Δεκεμβρίου 2008.

Λόγω της αδιαφάνειας και της έλλειψης ενημέρωσης λογικά ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης απηύθυνε ερωτήματα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί. Οπως απάντησε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει την επίσημη απάντηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταλληλότητα ή μη του χώρου της Μπιρμπίτας, για τη μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας, ενώ εκπονεί σχέδιο μετεγκατάστασης με τη συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου. Ενημέρωσε πως “υπάρχει σκελετός για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, που πρέπει να συμπληρωθεί με τα προφίλ των οικογενειών”.

Οι απαντήσεις επιβεβαιώνουν ότι θέλει δρόμο για να επιτευχθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά της Αγίας Τριάδας. Αν όχι όλοι, οι πιο πολλοί συμφωνούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος του καταυλισμού πρέπει να απελευθερωθεί και να αποδοθεί σε αυτούς που ανήκει: στους ιδιώτες ιδιοκτήτες των οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί και στο ελληνικό Δημόσιο, στον ΟΑΕΔ.

Ολα, όμως, πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, συνεννόηση, συζητήσεις και πλήρη ενημέρωση των Ρομά και του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Το Δ.Σ. δικαιούται να έχει λόγο και ρόλο, καθοριστικό, για να συμβάλει στην απελευθέρωση του χώρου και την πετυχημένη μετεγκατάστασή τους. Με ειλημμένες και αιφνιδιαστικές αποφάσεις, όπως αυτή που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον συγκεκριμένο χώρο, δεν μπορεί να πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 19:34