Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 20:07

Η προστασία των πηγών Πηδήματος και Αγίου Φλώρου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Κόμπακτ βιολογικό καθαρισμό απέκτησε η Βέργα. Εργο σημαντικό για την περιοχή, το οποίο πιστώνεται η δημοτική αρχή Καλαμάτας. Ομως η είδηση έφερε στην επιφάνεια άλλα σημαντικά παρόμοια έργα του δήμου, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Μιλάμε για τις πηγές Πηδήματος και Αγίου Φλώρου, για τις οποίες η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί κόμπακτ βιολογικούς για να τις προστατεύσει, αφού πρώτα είχε απορρίψει και είχε ακυρώσει τα έργα αποχέτευσης και μεταφοράς των λυμάτων στον βιολογικό της Καλαμάτας, που είχαν μελετήσει οι καποδιστριακοί δήμοι της περιοχής.

Σήμερα δεν ακούγεται τίποτα, η προστασία των πηγών δεν είναι στους σχεδιασμούς και στα έργα προτεραιότητας της δημοτικής αρχής. Δεν περιλαμβάνεται στα θέματα που ρωτούν και πιέζουν οι μειοψηφίες. Δεν φαίνονται πουθενά οι πηγές του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου, κάτι που προβληματίζει και ανησυχεί. Και αυτό γιατί το εμβληματικό έργο του δήμου και του Συνδέσμου Υδρευσης (αφορά και τους Δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης) είναι ο νέος αγωγός μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, με την ελπίδα να δώσει νερό και σε περιοχές της Μάνης. Και γιατί επιπλέον ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ενίσχυση του δικτύου του Συνδέσμου από τις πηγές του Αγίου Φλώρου, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε μια περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά.

Πώς γίνεται να σχεδιάζονται όλα αυτά χωρίς να προγραμματίζονται έργα προστασίας των πηγών;

Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να αλλάξει προτεραιότητες, να ασχοληθεί σοβαρά με το Πήδημα και τον Αγιο Φλώρο. Να προγραμματίσει και να δρομολογήσει έργα αποχέτευσης στις περιοχές αυτές. Να ξεκαθαρίσει τι έργα θα γίνουν (κόμπακτ ή δίκτυο και μεταφορά στην Καλαμάτα) και να διεκδικήσει την άμεση ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η προστασία των πηγών είναι πολύ πιο σημαντική και δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε υψηλό κόστος των έργων.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 19:44