Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:46

Ανοιχτά χαρτιά και συνεννόηση για τους ρομά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανοιχτά χαρτιά και συνεννόηση για τους ρομά

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η αξιοποίηση του χώρου της Μπιρμπίτας για την εγκατάσταση ρομά είναι αρμοδιότητα του δήμου, αναφέρει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας. Διαφωνώντας ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος κάνει λόγο για συναρμοδιότητα.

Με διαφωνίες η Μπιρμπίτα δεν πρόκειται ποτέ να αξιοποιηθεί. Οπως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί με αποκλειστική αρμοδιότητα και συναρμοδιότητα των αυτοδιοικητικών αρχών. Μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Απαιτείται η εμπλοκή της κεντρικής εξουσίας. Στην Καλαμάτα υπάρχει με την εμπλοκή της γ.γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάσταση των ρομά από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Πρωτοβουλίες που δείχνουν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπονομεύονται από ανακοινώσεις, σαν και αυτή του υπουργού πως στον καταυλισμό των ρομά που θα ξηλωθεί, θα ανεγερθεί το νέο Μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, χωρίς να το γνωρίζει ούτε ο δήμαρχος.

Με τέτοιες κινήσεις, αιφνιδιαστικές και τσαμπουκαλίδικες δεν λύνεται κανένα θέμα που αφορά ρομά.

Η Μπιρμπίτα δοκιμάστηκε μια φορά, αλλά απέτυχε οικτρά. Γιατί τα μεγάλα λόγια τα πήρε ο αέρας. Οι φορείς της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.

Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα, για να πετύχει η νέα προσπάθεια.

Απαιτούνται διάλογος, ανοιχτά χαρτιά, αυτιά και μυαλά, ειλικρινείς συζητήσεις και συνεννόηση.

Οι ρομά και της Αγίας Τριάδας δικαιούνται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και αν συμφωνήσουν στην Μπιρμπίτα ή σε όποια άλλη λύση συναινέσουν, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να στηριχθούν. Με πρώτο και κυριότερο να μην ξεκόψουν τα παιδιά από το σχολείο. Για να νιώσουν ότι έχουν ίσες ευκαιρίες και πως αν το θελήσουν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αφήνοντας πίσω την παραβατικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 20:46