Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 19:12

Η… αβάσταχτη γοητεία της νεοεθνικιστικής ρητορικής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η… αβάσταχτη γοητεία της νεοεθνικιστικής ρητορικής

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Ακροδεξιά κόμματα με εθνικιστική ρητορική και πρακτική κερδίζουν εκλογικό έδαφος στην Ευρώπη. Η ανάδειξη στην εξουσία του μεταφασιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία άνοιξε τα στόματα ακροδεξιών στοιχείων και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχουν βρει καταφύγιο κατά το παρελθόν στην παραδοσιακή Δεξιά. Η δημοκρατία είναι άλλωστε σαν την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου ξεπλένονται όλες οι συλλογιστικές.

Μια άστοχη και επίφοβη συλλογιστική είναι η θέση περί αντισυστημικής ψήφου των λαών της Ευρώπης, γιατί ρίχνει, κατ’ ουσίαν, νερό στο μύλο όσων υποθάλπουν το αυγό του φιδιού. Ωστόσο, δημοφιλής σε αιρετούς με νεοεθνικιστική ρητορική, που καμουφλάρουν τις φασίζουσες απόψεις τους με προσεγγίσεις περί… κακών συστημικών κομμάτων, διαποτισμένων από την αλαζονεία και το νεποτισμό και αδιάφορων για τα δεινά του λαού. Δεν διαχωρίζουν, όμως, τι ακριβώς εννοούν με τον όρο συστημικός. Ένα κόμμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας; Γιατί αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα, με αυτή τη συλλογιστική, ένα αντισυστημικό κόμμα είναι εναντίον του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας. Εξάλλου, πόσο δημοκρατικό μπορεί να είναι ένα κόμμα, όταν προπηλακίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους και θαυμάζει τον Μουσολίνι ή τον Χίτλερ; 

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως ένα περιθωριακό κόμμα με φασίζουσα ιδεολογία μπορεί να υπερασπιστεί και να εγγυηθεί την ευημερία ενός λαού, όταν ανέβει στην εξουσία ή αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία; Και ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης και της ενότητας του ευρωπαϊκού πολιτισμού με ακροδεξιές κυβερνήσεις στην εξουσία, που με σημαία τη διαφθορά των… συστημικών κομμάτων, διατείνονται ότι εκφράζουν το δίκαιο των λαϊκών στρωμάτων; Όσοι ταυτίζουν την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την πολιτική διαφθορά με την κοινοβουλευτική δημοκρατία είτε είναι λαϊκιστές που αποσκοπούν στην ψήφο των αγανακτισμένων, είτε “νοσταλγοί” μιας διχασμένης και αποδυναμωμένης Ευρώπης χωρίς κοινές αξίες, συμφέροντα και πεποιθήσεις και την πολιτική βούληση για την ενσάρκωση του οράματος μιας ενωμένης Ευρώπης, με κοινά ιδανικά, αλληλεγγύη και αρμονία ανάμεσα στους λαούς της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 19:30