Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 20:02

Να γίνουν τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να γίνουν τα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η νεροποντή της Τρίτης που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι το δίκτυο διαχείρισης ομβρίων είναι ανεπαρκές και προβληματικό. Εδειξε ότι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον Νέδοντα, δεν είναι το μοναδικό κρίσιμο έργο προστασίας της Καλαμάτας από πλημμύρες.

Εστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα έργα διαχείρισης ομβρίων που έχουν δρομολογηθεί, πρέπει να τύχουν προτεραιότητας, να δημοπρατηθούν για να κατασκευαστούν ή να συνεχιστούν για να ολοκληρωθούν.

Για να μιλάμε συγκεκριμένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες καταστάσεις σε Φαρών και Ακρίτα, που προκαλούν εικόνες πλημμύρας στη Ναυαρίνου, πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να δημοπρατηθεί το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Ευριπίδου, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ.

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας γνωμοδότησε θετικά τον Ιανουάριο του 2021. Από τότε δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη, καμία πρόοδος για την ένταξη και τη χρηματοδότησή του.

Οσον αφορά τη σημασία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημάνθηκε ότι πρόκειται για τεράστιο έργο, καθώς θα συγκεντρώνει νερά από το ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου και την οδό Μαυρομιχάλη και μέσω των οδών Βύρωνος, Ευριπίδου, Ακρίτα και τη Ναυαρίνου θα τα ρίχνει στην εκβολή του αγωγού ομβρίων της οδού Ηρώων.

Ενα από τα πιο προβληματικά σημεία και στην τελευταία νεροποντή ήταν η είσοδος των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στον εθνικό δρόμο. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο -τα οποία θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2019!

Οταν τα αντιπλημμυρικά έργα αποτελέσουν παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας για τον δήμο και την κεντρική εξουσία και υλοποιηθούν, η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή δεν θα πλημμυρίζουν με την πρώτη νεροποντή.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 20:42