Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 20:13

Διαχείριση απορριμμάτων που δεν θα προκαλεί κινδύνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Σε 2 μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ότι θα λειτουργήσει η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη για τους δήμους της Μεσσηνίας. Ενα ακόμα χρονοδιάγραμμα που ανακοινώνεται και αμφισβητείται πως θα τηρηθεί, όπως δεν τηρήθηκαν όλα τα προηγούμενα.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ που έχουμε φθάσει πλέον, η διαχείριση της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη λύση, διαφορετική προοπτική, παρά τις ενστάσεις για τον σχεδιασμό και τον τρόπο που δρομολογήθηκε, με τη χωροθέτηση όλων των μονάδων κάτω από την Τρίπολη. Με τον Δήμο Μεγαλόπολης να περιμένει να πάει τα σκουπίδια του στην Καλλιρρόη, ενώ δίπλα του υπάρχει η μονάδα της Παλαιόχουνης, η οποία έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Η ανάγκη για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης δεν μπορεί όμως να δικαιολογήσει με τίποτα την ελλιπή και προβληματική έναρξη των άλλων δύο μονάδων. Δεν είναι αποδεκτή, για παράδειγμα, η λειτουργία της μονάδας λειτουργίας της Καλλιρρόης ως ΧΥΤΑ, υπονομεύοντας την προοπτική της σωστής λειτουργίας της και απειλώντας να προκαλέσει επιβάρυνση και ζημιά στην ευρύτερη περιοχή, που έχει αγροτική παραγωγή και ζουν άνθρωποι.

Οσο εγκληματική και αν είναι η παράταση της λειτουργίας χωματερών, όπως αυτή στο Αλιμάκι της Κυπαρισσίας και στα Λιμενικά της Μεσσήνης, δεν επιτρέπεται να τιναχτεί στον αέρα η προοπτική της ολοκληρωμένης διαχείρισης, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να προστατεύσει το περιβάλλον και να δώσει τέλος στις εικόνες της ντροπής και της ρύπανσης. Δεν είναι αποδεκτό τα περιβαλλοντικά εγκλήματα χρόνων να ακυρώσουν τη λύση που προσδοκούσε εδώ και χρόνια η κοινωνία της Μεσσηνίας.

Η μονάδα της Καλλιρρόης πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως έχει σχεδιαστεί, για να λειτουργήσει με ασφάλεια και να εκπληρώσει την αποστολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δίχως να προκαλεί κινδύνους για την περιοχή και την κοινωνία της.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 20:07