Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 19:39

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση και οι κομματικές στηρίξεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Είναι πολιτικές, κομματικές οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση, στους δήμους και τις περιφέρειες; Πρέπει οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες να παίρνουν χρίσματα από τα κόμματα, ιδιαίτερα από τα κόμματα εξουσίας; Ή να υπολογίζουν τι τους συμφέρει εκλογικά και πώς θα επιλέξουν το καλύτερο δυνατό σχήμα και ανάλογα να πράττουν;

Ολες οι εκλογές είναι πολιτικές, όπως και αυτές της αυτοδιοίκησης. Αλλο, όμως, οι πολιτικές και άλλο οι κομματικές. Οι εκλογές στις περιφέρειες είναι κομματικές. Τα κόμματα κάνουν κουμάντο, τα κόμματα επιλέγουν τους υποψηφίους συμβούλους και συγκροτούν τα ψηφοδέλτια. Η Ν.Δ. συγκρότησε το ψηφοδέλτιο του Νίκα στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το κόμμα και οι βουλευτές του επέλεξαν τους υποψηφίους. Κι έδωσαν μάχη για την εκλογή κάποιων απ’ αυτούς.

Η κομματική στήριξη της Ν.Δ. ήταν που ενίσχυσε τον Νίκα και του έδωσε αέρα νίκης απέναντι στον Τατούλη. Η στήριξη του κόμματος, η πίεση των βουλευτών και των κεντρικών του οργάνων ήταν που ανέτρεψαν αρνητικούς συσχετισμούς σε κρίσιμες περιοχές της Πελοποννήσου τη δεύτερη Κυριακή κι έδωσαν την άνετη επικράτηση Νίκα.

Στους δήμους δεν είναι έτσι τα πράγματα. Παίζει ρόλο καθοριστικό η κομματική υποστήριξη, αλλά δεν αρκεί για να σου δώσει τη νίκη. Παίζουν κρίσιμο ρόλο και τα πρόσωπα, οι προσωπικές συμπάθειες και οι αντιπάθειες, η αναγνωρισιμότητα υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων ευρύτερα στην κοινωνία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Δήμοι Ηρακλείου και Πατρών. Ο δήμαρχος στο Ηράκλειο προέρχεται από τη Ν.Δ., που υστερεί κατά πολύ εκλογικά σε σχέση με το πρώτο κόμμα της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ παλιότερα). Στην Πάτρα ο δήμαρχος υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, παρότι το κόμμα δεν κυριαρχεί στην πόλη και στην Αχαΐα.

Στη Μεσσηνία οι δήμαρχοι προέρχονται από τη Ν.Δ., που κυριαρχεί εκλογικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανίκητοι και θα εκλέγονται συνεχώς. Παραδείγματα η εκλογή Τσώνη στο Δήμο Μεσσήνης (το 2014) και η ήττα Καφαντάρη στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Γι’ αυτό και όσοι υποψήφιοι στοχεύουν στη νίκη, συγκροτούν ανεξάρτητα, υπερκομματικά ψηφοδέλτια, με πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Ακόμα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τη Ν.Δ. αναζητούν υποψηφίους από άλλους χώρους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, με αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία και με διάθεση προσφοράς στον τόπο τους. Να υπάρξει εναλλαγή σε πρόσωπα, ανατροπή σε καθεστωτικές νοοτροπίες και ιδιοκτησιακές λογικές. Υπάρχουν και άλλοι που μπορούν να προσφέρουν, όχι υποχρεωτικά σε εξυπηρετήσεις, βολέματα και ρουσφετάκια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 19:35