Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 23:03

Ανάγκη στενής συνεργασίας Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας ως… ένα σώμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

“Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030 για τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου” τιτλοφορείται το άρθρο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με αφορμή την επικείμενη συμμετοχή του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο “Olympia Forum”, που θα λάβει χώρα από 20 έως 22 Οκτωβρίου στο Ζάππειο και την Αρχαία Ολυμπία.
Η συζήτηση για την ανάγκη ενοποίησης της Πελοποννήσου σε μία Περιφέρεια για τη διόρθωση μίας σειράς γεωγραφικών, ιστορικών και οικονομικών στρεβλώσεων, έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό και κάθε τάση έχεις τους δικούς της υποστηρικτές.
Η “Ε” μάλιστα, που έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα, έχει τολμήσει να προτείνει τη δημιουργία ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία. Μία περιοχή γνωστή διεθνώς, με αρκετούς συμβολισμούς, που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος της ενιαίας Πελοποννήσου.
Μαζί και με τα άλλα παγκοσμίου φήμης brand names, που πηγάζουν από την Πελοπόννησο, την ελιά Καλαμάτας και την Αρχαία Σπάρτη (διανθισμένα φυσικά και με μία πλειάδα άλλων παραγόντων ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος), η Πελοπόννησος θα μπορούσε, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα από αυτήν εδώ τη στήλη, να δημιουργήσει ένα “πακέτο”, που όμοιό του δύσκολα θα μπορούσε να βρει κάποιος επισκέπτης στην ευρύτερη περιοχή.
Η άποψη περί ανάγκης ύπαρξης μιας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, που θα αναδείκνυε τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής -συμπεριλαμβανομένου του δίπολου Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα- είναι φυσικά σε σωστή κατεύθυνση… Αλλά γιατί θα πρέπει η περιοχή μας να περιμένει αν και πότε θα γίνει κάτι τέτοιο;
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν τόσο για τους σημερινούς περιφερειάρχες Νίκα - Φαρμάκη, όσο και για όποιους αναλάβουν τα ηνία των δύο Περιφερειών στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, προκειμένου να συνεργαστούν στενά από κοινού και να βγάλουν προς τα έξω όλα όσα η ενιαία Πελοπόννησος έχει να προσφέρει τουριστικά στην Ελλάδα και τον κόσμο.