Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 20:30

Δεν χωρούν δικαιολογίες για το πιο σημαντικό έργο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

Πρόβλημα υπάρχει με τα έργα στην Αναγνωσταρά και το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο στον Αρι, δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, απαντώντας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για τον κίνδυνο απένταξης έργων του δήμου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αναμένεται να εγκρίνει άλλες 150 ημέρες παράταση στο έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, το οποίο είχε συμβατική προθεσμία 300 ημέρες και έχει ήδη “φάει” παράταση περίπου 240 ημερών! Μετά την ανάπλαση της Αναγνωσταρά, είναι το έργο με τους πιο προβληματικούς ρυθμούς υλοποίησης σε “ανταγωνισμό” με αυτό της Ναυαρίνου.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2023, έστω και προεκλογικά, θα τελειώσουν.

Με την Αναγνωσταρά υπάρχει πρόβλημα, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τον νέο αγωγό μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα, προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ. Είναι το πιο σημαντικό και το πιο κρίσιμο έργο του δήμου, καθώς αφορά την υδροδότηση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, τη στιγμή που εξακολουθεί να την εξασφαλίζει ο προβληματικός και σάπιος αγωγός Φ600. Ο κίνδυνος ο αγωγός αυτός να υποστεί κάποια σοβαρή βλάβη και η Καλαμάτα να μείνει για μέρες χωρίς νερό, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, είναι πραγματικός.

Το υπουργείο Υποδομών δεν δίνει τα επιπλέον χρήματα που ζητούσε ο Δήμος Καλαμάτας, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί με την αναθεώρηση των τιμών στο 25%, δηλαδή με επιπλέον 1 εκ. ευρώ, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει το σοβαρό ζήτημα με τα μεταφορικά.

Είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί και αν θα ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο. Δήμος και Πολιτεία οφείλουν να βρουν τον τρόπο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν επιτρέπονται άλλες καθυστερήσεις και ολιγωρίες για τον νέο αγωγό Φ800. Δεν χωρούν δικαιολογίες. Είναι καθοριστικό ζήτημα λειτουργίας της πόλης κι εξυπηρέτησης των στοιχειωδών αναγκών κατοίκων κι επισκεπτών.