Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 21:34

Υπάρχει τρόπος για λύση με τους Ρομά της Αγίας Τριάδας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

“Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, εμείς στην Μπιρμπίτα δεν πάμε”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος των Ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας Βασίλης Δημητρίου.

Με αφορμή την καταγραφή του προφίλ των οικογενειών στον καταυλισμό από τον Δήμο Καλαμάτας και τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Φτώχειας, με στόχο τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα, ο πρόεδρος του καταυλισμού εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την άρνησή τους να μετεγκατασταθούν εκεί.

Δήμος και Πολιτεία αν θέλουν να στηρίξουν πραγματικά την προσπάθεια που γίνεται, για να δοθεί ένα τέλος στον άθλιο και παράνομο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας και οι Ρομά να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, θα πρέπει να τους ακούσουν. Να αφουγκραστούν τις αγωνίες τους, να ακούσουν τις απόψεις τους. Γιατί ο πρόεδρος του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας δεν διαφωνεί με τη διάλυση του καταυλισμού, αλλά ζητεί να ζήσουν ανθρώπινα με τις δουλειές τους, χωρίς να ενοχλούν. Να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο και να έχουν σπίτια με ρεύμα και νερό.

Και προτείνει τρόπο ανθρώπινης στέγασης, “να γίνει κάτι σαν συνοικίες, ανά 10 σπίτια στην Αγία Τριάδα και ανά 10 σπίτια σε άλλες περιοχές της Καλαμάτας”.

Αν θέλουμε να πετύχει η νέα προσπάθεια και να μην ζήσουμε ξανά το φιάσκο της Μπιρμπίτας, υπάρχει τρόπος και είναι ξεκάθαρος. Εκτός και αν το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να δοθεί λύση, αλλά να φύγουν οι Ρομά από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπως έφυγαν από τη ΒΙΠΕ Σπερχογείας, αλλά 24 χρόνια μετά η κατάσταση είναι μία από τα ίδια και χειρότερα. Η λύση στην Αγία Τριάδα θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους καταυλισμούς Ρομά της περιοχής.