Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 19:33

Τα φράγματα - ανέκδοτα να γίνουν πραγματικότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα φράγματα - ανέκδοτα να γίνουν πραγματικότητα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Νέο χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Για το Μιναγιώτικο φράγμα θα κατατεθούν προσφορές δεσμευτικές μέχρι 20 Δεκεμβρίου. Για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος θα γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ.

Τα χρονοδιαγράμματα αυτά πρέπει, επιτέλους, να τηρηθούν. Εδώ που έχουμε φτάσει με τα φράγματα δεν χωράει άλλη αναβολή. Η ιστορία με τα φράγματα της Μεσσηνίας, για όσους τη γνωρίζουν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανέκδοτο ή ως μνημείο ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Ξεκινάει από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη δεκαετία του 1990, τότε που γινόταν λόγος για 3 φράγματα που είχε ανάγκη ο νομός και για μελέτες που θα εκπονούνταν για το Φιλιατρινό, του Λαγκούβαρδου και το Μιναγιώτικο. Αυτό του Λαγκούβαρδου έμεινε στα λόγια.

Στις 27 Απριλίου του 2012 σε ρεπορτάζ μου σημειωνόταν ότι “η μελέτη για το Μιναγιώτικο φράγμα και τα δίκτυα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με 3,9 εκ. ευρώ”. Και συνέχιζε: “Ο διαγωνισμός, όπου θα κατατεθούν προτάσεις από ενδιαφερόμενους μελετητές, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου. Αυτά εξήγγειλαν χθες, προεκλογικά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος. Το έργο θα κοστίσει 120 εκ. ευρώ, θα ενταχθεί στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο και “θα είναι το μεγαλύτερο στη Μεσσηνία”, σύμφωνα με Τατούλη και Κανελλόπουλο”.

Ακόμα, στις δηλώσεις τους αναφερόταν ότι “το έργο θα τελειώσει το 2016. Από το 1998, επί υπουργίας Τζουμάκα "κοιμόταν" η μελέτη...”.

Το Φιλιατρινό φράγμα ξεκίνησε το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, χωρίς όμως τα δίκτυα διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των χωραφιών και των θερμοκηπίων.

Τα φράγματα - ανέκδοτα πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας δεν αντέχει άλλη κοροϊδία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 20:41