Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 21:47

Ο υπουργός και οι συνεδριάσεις - παρωδία της Οικονομικής Επιτροπής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

 

Σε παρωδία εξελίσσονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, ο οποίος είχε ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση διαγράφοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και τη βούληση των πολιτών που ψήφισαν, η επιτροπή πλέον συνεδριάζει μόνο με τους συμβούλους της δημοτικής αρχής, καθώς ο υπουργός δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, επικαλούμενος τυπικότητες, ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση.

Να θυμίσουμε ότι με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας, του κινδύνου να μην μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι, υποβαθμίστηκε η σημασία, ακυρώθηκε η κυριαρχία του Δημοτικού Συμβουλίου, του κορυφαίου συλλογικού οργάνου των δήμων και τα πιο σημαντικά θέματα πέρασαν στην αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, όπου η δημοτική αρχή είχε τεχνητά την πλειοψηφία και αποφάσιζε χωρίς την ενόχληση και το αγκάθι της απλής αναλογικής και των διαφωνιών της μειοψηφίας.

Το ΣτΕ ήρθε να δικαιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, να αποκαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία, όμως το υπουργείο κωφεύει, δεν συγκινείται. Και η δημοτική αρχή, όπως και κάθε αυτοδιοικητική αρχή στη χώρα, βολεύεται να επικαλείται πως στηρίζεται στη νομοθεσία, στις αποφάσεις του υπουργείου που σφυρίζει αδιάφορα, κερδίζει χρόνο κι ενδεχομένως να ετοιμάζει “ντρίμπλα”, που θα καταργεί την απόφαση του ΣτΕ.

Εκείνο που οφείλει να κάνει ο υπουργός, είναι να αφήσει την αδιαφορία και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, έστω και με “ντρίμπλα”, να εκδώσει τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που πρέπει, ώστε τα συλλογικά όργανα του δήμου να λειτουργήσουν με όλες τις παρατάξεις, με δημοκρατικό διάλογο, με τη συμφωνία, την κριτική και τη διαφορετική γνώμη που στον Δήμο Καλαμάτας λειτούργησαν υποδειγματικά, παρά την ακύρωση της απλής αναλογικής.

Οι συνεδριάσεις - παρωδία της Οικονομικής Επιτροπής που αδικούν τη λειτουργία του δήμου, στέλνουν το μήνυμα ότι ο υπουργός δεν μπορεί να περιμένει άλλο.