Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 19:38

Ας γίνουν τα αυτονόητα το 2023

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφε ο Γιάννης Σινάπης

Το 2022 φεύγει κι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το 2023, χρόνο εκλογικό με κρίσιμες αναμετρήσεις σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Συνηθίζεται τέτοιες μέρες να γίνεται απολογισμός πεπραγμένων, έργων και δράσεων.

Για τη Μεσσηνία τα μεγάλα έργα παραμένουν σε εκκρεμότητα και το πρόσημο δεν μπορεί να είναι θετικό. Οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς και δεν ξεκίνησε κάποιο από τα έργα που περιμένει ο τόπος εδώ και χρόνια.

Για τον εκσυγχρονισμό και την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας έγινε, επιτέλους, ο διαγωνισμός κι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από σημαντικές εταιρείες.

Για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη των εργασιών πήγε τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.

Τα αρδευτικά δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί. Η κινητικότητα για τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα δεν προσφέρει σιγουριά για υλοποίησή του στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Στο νομό δεν υλοποιήθηκε κάποιο σημαντικό οδικό έργο, από εκείνα που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο δρόμος Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα δεν ξεκίνησε, παρότι έχει ανάδοχο, ενώ και ο δρόμος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι δεν προχωράει με καλούς ρυθμούς, παρότι έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος υλοποίησης των έργων και οι απαλλοτριώσεις να προχωρούν κατά προτεραιότητα, βάζοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον.

Στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι περιμένει την παράκαμψη Πεταλιδίου.

Στο Δήμο Καλαμάτας τα έργα αναπλάσεων προχωρούν με ρυθμούς… χελώνας και η Αναγνωσταρά πάει για επαναδημοπράτηση, ενώ το σημαντικό έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα παραμένει στις προειδοποιήσεις του δημάρχου προς την ανάδοχο εταιρεία.

Η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ έχει πάει τον Απρίλιο του 2023, ενώ και το τρένο δεν σφύριξε ούτε στη γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο. Ακόμα και η ανάδειξη αναδόχου για το υδατοδρόμιο Καλαμάτας δεν εξασφαλίζει υδροπλάνα για το 2023.

Μόνα θετικά σημάδια ο δρόμος Κορυφάσιο - Λαδά που υλοποιείται και η περιβαλλοντική μελέτη για το νέο Navarino σε Ριζόμυλο - Βελίκα.

Το 2023 ας γίνουν τα αυτονόητα, που η Μεσσηνία περιμένει εδώ και χρόνια, αλλά να μην πανηγυρίζουμε κιόλας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 20:02