Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 22:17

Να μείνει εκτός προεκλογικής η “κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη” Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μείνει εκτός προεκλογικής η “κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη” Καλαμάτα

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αναμφισβήτητα αν η σημερινή δημοτική αρχή Καλαμάτας καλείτο να αναφέρει την πιο σημαντική της στιγμή στα τρία αυτά χρόνια της δημαρχοντίας του Θανάση Βασιλόπουλου, αυτή θα ήταν η επιλογή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ανάμεσα στις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030”.
Η Καλαμάτα, ως γνωστόν, αποτελεί μέρος ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου ευρωπαϊκού εγχειρήματος μαζί με αρκετές μεγάλες πόλεις, βάσει του οποίου θα πρέπει να προταθούν και να υλοποιηθούν σε κάθε μία από αυτές διάφορα σημαντικά -ακόμη και εμβληματικά- έργα και πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σταδιακά αυτά τα αστικά κέντρα σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030.
Μέχρι τότε έχουν να γίνουν πολλά, με σημαντικότερο επόμενο βήμα τη σύναψη του Κλιματικού Συμβολαίου, για το οποίο εργάζονται οι ομάδες του Δήμου Καλαμάτας με την ΤΕΜΕΣ. Τους επόμενους μήνες μάλιστα θα πρέπει να γίνουν γνωστά και τα έργα, με τα οποία η Καλαμάτα φιλοδοξεί να φτάσει στον τελικό στόχο.
Δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομόφωνα έχει εγκρίνει τη συμμετοχή της πόλης στο πρόγραμμα, θα ήταν ευχής έργον αν το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν μπει σε… προεκλογική διαπραγμάτευση έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Για αυτό και η δημοτική αρχή θα πρέπει από την πλευρά της να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο του προγράμματος, ώστε να καταλάβουν και οι δημότες ότι μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η πόλη από αυτό.
Ίσως οι “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” να αποτελέσουν το όχημα, ώστε η Καλαμάτα να μπορέσει να περάσει δυναμικά στην επόμενη δεκαετία, ανεξάρτητα από το ποιος θα έχει τα ηνία της πόλης. Η πορεία των επόμενων ετών θα δείξει…