Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 20:08

Τι θα γίνει με τη γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Η αγωνία για την τύχη της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται, διότι παρά το γεγονός ότι στις 28 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη μεταξύ άλλων η δημοπράτηση της γραμμής Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα - Κύθηρα, εντούτοις ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το μέλλον της.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η τρέχουσα σύμβαση έχει ισχύ έως τα τέλη Ιανουαρίου και μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε δυνατότητα για κράτηση πέρα από αυτό το χρονικό σημείο. Πλέον το σύστημα δίνει δυνατότητα κράτησης και για το επόμενο διάστημα, αλλά εάν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει θέση τον Απρίλιο -μήνας που είναι η περίοδος του Πάσχα και πολύ πιθανόν και οι εθνικές εκλογές- εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: “Οι πτήσεις Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται στις παρακάτω ημερομηνίες: 21/1/2023 - 25/3/2023 και 20/5/2023 - 18/9/2023. Παρακαλούμε τροποποιήστε την αναζήτησή σας και επιλέξτε άλλη ημερομηνία”.

Σε επικοινωνία που είχαμε με ταξιδιωτικό πράκτορα, ούτε αυτός ήταν σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει με τη γραμμή, ούτε να… μεταφράσει τι σημαίνει το μήνυμα και να ερμηνεύσει το δίμηνο κενό.

Θα βγει… λευκός καπνός από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη γραμμή Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα - Κύθηρα; Θα υπάρξει εντέλει επέκταση της τρέχουσας σύμβασης και με ποιους όρους; Θα υπάρξει διάστημα χωρίς τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τη συμπρωτεύουσα;    

Μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζεται η αγωνία εκατοντάδων πολιτών, που σε τακτική βάση συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την εν λόγω γραμμή για την κάλυψη των αναγκών τους. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η μέση πληρότητά της είναι της τάξεως του 70%, κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο.  

Αντί λοιπόν να ανοίξουμε τη συζήτηση σε σοβαρή βάση για τυχόν νέες αεροπορικές συνδέσεις της Καλαμάτας και ουσιαστικά της Νότιας Πελοποννήσου με άλλες περιοχές της χώρας (βλ. Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), είμαστε στο σημείο να περιμένουμε εναγωνίως νέα για τη διάσωση της σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη…

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 19:48