Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 18:31

Λιμανίσια φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Λιμανίσια φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο μετά από μελέτες που υπόσχονταν την κερδοφορία της γραμμής και σε δύο μήνες ανεστάλη λόγω της χαμηλής ζήτησης από επιβατικές και μεταφορικές εταιρείες. Πολύ απλά γιατί η θαλάσσια γραμμή είναι ασύμφορη παρά τους φιλόδοξους επιχειρηματικούς στόχους να φέρει ταχύτερα τα εξαγωγικά φορτία της Τουρκίας στην Ευρώπη και να προσελκύσει πακέτα με τουριστικά γραφεία.

Στην Καλαμάτα τους τελευταίους μήνες επιχειρείται μία αγωνιώδης προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος για το ενδεχόμενο δρομολόγησης ακτοπλοϊκής γραμμής, που θα συνδέει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με την Κατάνια της Ιταλίας, το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Λεμεσό της Κύπρου και τη Χάιφα του Ισραήλ· προσπάθεια αντίστοιχη του εγχειρήματος δημιουργίας μεσογειακής διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα που… θα έδινε τρομερή ώθηση ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Κι ενώ στο εγχείρημα της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σμύρνης υπήρξε μια ακτοπλοϊκή επιχείρηση που προικοδότησε με 16 εκατ. ευρώ την πολυδιαφημισμένη ακτοπλοϊκή γραμμή, εδώ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας αναπάντεχα αποφασίζει να αναθέσει σε εταιρεία (με το αζημίωτο) μελέτη βιωσιμότητας για μια ακτοπλοϊκή γραμμή, για την οποία καμία ναυτιλιακή εταιρεία δεν εκδήλωσε ποτέ κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα που το λιμάνι της Καλαμάτας βάζει… πλώρη για διεθνείς πλόες, εξακολουθεί και εκκρεμεί η επικαιροποίηση του master plan. Επίσης, το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας υπολείπεται σύγχρονων λιμενικών υποδομών και παρουσιάζει κενά ασφαλείας στην εφαρμογή του διεθνούς κώδικα ISPS.

Θυμίζουμε ότι στο συνέδριο που διοργάνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, στην προσπάθεια τότε να μετατραπεί το λιμάνι της πόλης σε home port, εκτός από την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών τέθηκαν και ζητήματα ασφάλειας πλεύσης, καθώς ο λιμένας Καλαμάτας έχει μικρό βάθος και μικρή μπούκα. Αλλά και ζητήματα όπως η ολοκλήρωση του δυτικού οδικού άξονα με την κατασκευή του τμήματος Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 19:55