Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 19:42

Τέρμα τα ψέματα και η κοροϊδία για τη σταφίδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

“Στα αζήτητα βρίσκεται η σταφίδα της φετινής παραγωγής. Τα πράγματα διαμορφώνονται χειρότερα από κάθε άλλη φορά και το μέλλον του εμβληματικού προϊόντος είναι αβέβαιο και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Παραγωγοί που μπήκαν για δεύτερη χρονιά μέσα, ετοιμάζονται να ξεκωλώσουν σταφίδες. Συνεταιρισμοί και ιδιώτες έχουν φρακάρει, δεν παίρνουν πλέον και η σταφίδα δεν πωλείται ούτε 70 λεπτά το κιλό” (ρεπορτάζ “Ε” στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου).

Τέσσερις μήνες μετά, το ρεπορτάζ καταγράφει: “Το αδιέξοδο για τους σταφιδοπαραγωγούς και ο κίνδυνος για εγκατάλειψη κι εξαφάνιση της παραδοσιακής και άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας της σταφίδας παραμένουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως τονίζουν συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγοί. Επικρίνουν δριμύτατα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν δίνει λύση για τα αποθέματα”.

Από την παραγωγή του 2020 άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, η καταστροφή για τη σταφίδα. Ο τότε υπουργός αδιαφόρησε στις εκκλήσεις, τις προειδοποιήσεις και τα αιτήματα συνεταιριστικών οργανώσεων και παραγωγών. Ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές που κινητοποιήθηκαν, “έφαγαν πόρτα” από τον υπουργό, το υπεύθυνο πολιτικά πρόσωπο της κυβέρνησης. Και όταν ο υπουργός άρχισε να αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος και το κακό για την κυβέρνηση, έδωσε υποσχέσεις για να αντιστρέψει το κλίμα, αλλά δεν πρόλαβε, αντικαταστάθηκε.

Ο νέος υπουργός δεν αποδέχθηκε τις υποσχέσεις του προκατόχου του, τις διέγραψε κι έδωσε άλλες δικές του και ας ήταν της ίδιας κυβέρνησης. Εφαρμόστηκαν, αλλά αποδείχθηκαν κατώτερες -επιεικώς- των περιστάσεων -στην ουσία κοροϊδία κι εμπαιγμός των παραγωγών.

Λύση ουσιαστική για 3η συνεχόμενη χρονιά δεν δόθηκε και οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο και το άλλοτε δυναμικό προϊόν στα αζήτητα, σε πορεία εγκατάλειψης κι εξαφάνισης.

Η έσχατη ελπίδα των παραγωγών είναι η προεκλογική περίοδος. Αν και τώρα δεν υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για τη σταφίδα, δεν υπάρχει γυρισμός. Το προϊόν που κράτησε την αγροτική οικονομία περιοχών της Πελοποννήσου σε δύσκολες εποχές, τελειώνει. Τέρμα τα ψέματα και η κοροϊδία. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 20:31