Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2023 22:10

Αλλο μέσο ενημέρωσης και άλλο social media

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

“- Πού το διάβασες αυτό; - Στο Facebook”. Αυτός ο σύντομος διάλογος αποτελεί εν ολίγοις τον “θάνατο” της ενημέρωσης, όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται βίαια να υποκαταστήσουν τα μέσα ενημέρωσης.
Τον ξεκάθαρο, αλλά κατά τα φαινόμενα όχι και αυτονόητο διαχωρισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα μέσα ενημέρωσης έκανε πολύ εύστοχα προ ημερών ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρoυσόπουλος στην παρουσίαση του Παναγιώτη Τζαβάρα για τα social media. Ξεκαθάρισε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, με κυρίαρχο ρόλο την επικοινωνία όχι όμως και την ενημέρωση, με βασικό ανασταλτικό παράγοντα την έλλειψη ταυτότητας.
Ετσι μέσα από τα social media καθένας μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε έχοντας ως ταυτότητα ένα ή και περισσότερα ψεύτικα προφίλ και εκμεταλλευόμενος την αδυναμία άλλων χρηστών να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για κάποια αξιόπιστη πηγή δημιουργούνται “ειδήσεις”.
Από την άλλη τα μέσα ενημέρωσης, ακόμα και μέσα από τα social media, έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα. Ακόμα και αν κάποιος διαφωνεί με την όποια… γραμμή ή τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται τα γεγονότα, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για… τρολ, αφού η ευθύνη των γραφομένων (πρέπει να) έχει ονοματεπώνυμο και υπαρκτά στοιχεία επικοινωνίας.
Προβλήματα αξιοπιστίας και ανεξαρτησίας υπάρχουν φυσικά και σε επίσημα μέσα ενημέρωσης, αν και έχουν ταυτότητα, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση, που δεν μπορεί να ανοιχτεί μέσα σε λίγες γραμμές ενός άρθρου. Ισως μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα από αυτήν εδώ τη στήλη.
Σίγουρα οι χρήστες του Διαδικτύου και δη των social media θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ώστε να μπορούν να διαχωρίσουν αν αυτό που διαβάζουν προέρχεται από κάποια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης ή εάν αποτελεί τη… φιλοσοφία του οποιουδήποτε. Ξεκάθαρα σεβαστή η τεκμηριωμένη γνώμη του κάθε χρήστη, αλλά αυτή δεν μπορεί να αποτελεί “είδηση” μετατρέποντας αυτόματα το κάθε blogspot σε μέσο ενημέρωσης.

[Φωτογραφία: Erik Lucatero / Pixabay]