Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 21:25

Αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και αποκατάστασης στους καρκινοπαθείς

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και αποκατάστασης στους καρκινοπαθείς

 

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, το Σάββατο 4 του μήνα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και πρόσβαση σε θεραπείες, αλλά και την ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών.

Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με τις ανισότητες μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και περιφέρειας στην παροχή ογκολογικής περίθαλψης να παραμένει ένα χρόνιο πρόβλημα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Και μπορεί η ανάγκη για πρώιμη διάγνωση, που προωθείται στις μέρες μας με τα προγράμματα “Απόστολος Δοξιάδης” και “Φώφη Γεννηματά”, να καλύπτεται σε ένα σημαντικό βαθμό, όμως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των βαριά πασχόντων σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες αιχμής. Όπως και να υπάρχει επάρκεια θεραπευτικών ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, ώστε να μην υπάρχουν αναμονές στην έναρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Εξάλλου στοιχειώδες καθήκον της Πολιτείας είναι να παρέχει αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και αποκατάστασης στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, στελεχώνοντας τα δημόσια νοσοκομεία που τείνουν να αποψιλωθούν από ογκολόγους -καθώς και να προχωρήσει με γοργά βήματα στην ανέγερση νέων ογκολογικών νοσοκομείων αφού απαντήσει πόσους ογκολόγους χρειαζόμαστε και πού τοποθετημένους, προκειμένου να μην λειτουργούν υποστελεχωμένες οι μονάδες χημειοθεραπείας στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Η εποχή μας καθορίζεται από δεκάδες νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά διαφόρων ειδών καρκίνου καθιστώντας τα “χρόνιες νόσους”. Τα νέα είναι το ίδιο αισιόδοξα στο πεδίο της διάγνωσης, καθώς η τεχνολογία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για λεπτομερέστερη απεικόνιση, ενώ πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και με εμβόλια στις περιπτώσεις που αυτά υπάρχουν.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιστήμη προσφέρει διαρκώς περισσότερες δυνατότητες ίασης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στα άτομα που παρουσιάζουν κάποιο είδος καρκίνου και ότι το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξο για την πλήρη ίαση ή τη μετατροπή σε χρόνιες νόσους όλων των ειδών καρκίνου.