Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 20:21

Οι εφικτές λύσεις ύδρευσης σε Μάνη και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ύδρευσης της Δυτικής Μάνης θα εξετάσει το ΕΜΠ με προγραμματική σύμβαση με τον δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη σκοπιμότητα και τους όρους σχεδίου προγραμματικής σύμβασης.

Στη σωστή κατεύθυνση δείχνει να κινείται ο δήμος, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια οι προσπάθειες που έγιναν στη Μάνη, δεν απέδωσαν. Θυμόμαστε τις έρευνες με τα νερά της πηγής που ανέβλυζαν από τη θάλασσα στην περιοχή της Καλόγριας στη Στούπα και τις μεγάλες ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά που διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Η έρευνα από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με το κύρος και την επιστημονική αναγνώριση του ΕΜΠ, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι ερευνητικές δυνατότητες που έχει ένα τέτοιο ίδρυμα, μπορούν να οδηγήσουν στις προτάσεις και τις πηγές επίλυσης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, που προσελκύει κόσμο από την ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Με τη συνεργασία αυτή μπορεί να βρεθούν λύσεις εφικτές και λογικού κόστους για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης στη Μάνη και να μην αναζητούνται λύσεις, που μοιάζουν εξωπραγματικές και υψηλού κόστους. Και τέτοια είναι η αξιοποίηση των πηγών του Αγίου Φλώρου που εκτιμάται πως πέρα από τις ανάγκες της Καλαμάτας και της κοντινής παραλιακής της περιοχής, μπορεί να σώσει και τη Μάνη.

Ας σώσει πρώτα την Καλαμάτα ο Αγιος Φλώρος και ας αφήσουμε τα μεγαλεπήβολα και τα υπερφίαλα σχέδια. Γιατί η Καλαμάτα φτιάχνει καινούργιο αγωγό μεταφοράς του νερού από το Πήδημα, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει το νερό που θέλει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια, για το καλοκαίρι που ο πληθυσμός αυξάνεται.

Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα ύδρευσης στη Μάνη από το ΕΜΠ, ερευνώντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της περιοχής. Και δρομολόγηση λύσης στην Καλαμάτα και στην παραλιακή περιοχή έως τις Κιτριές από τις πηγές του Αγίου Φλώρου. Αυτές είναι οι εφικτές λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 21:06