Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 22:00

Δήμαρχοι… επαναστάτες, κατώτεροι των περιστάσεων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

Για καλοκαίρι πάνε τα σκουπιδοεργοστάσια στην Καλλιρρόη και στη Σκάλα της Λακωνίας. Αυτό της Μεσσηνίας πάει από εποχή σε εποχή, από χειμώνα σε άνοιξη και από κει σε καλοκαίρι. Δεσμεύσεις είναι, λόγια που πάνε όλο και προς τα πίσω...

Περνάει η 4ετία -της κυβέρνησης και η αυτοδιοικητική- και ακόμα δεν ξεκίνησε η ολοκληρωμένη διαχείριση. Κι εκεί που έχει ξεκινήσει, στην Παλιόχουνη Αρκαδίας έστω και μεταβατικά, οι δήμαρχοι δεν πληρώνουν, χρωστούν πάνω από 3 εκ. ευρώ.

Οι δήμαρχοι φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, μην χάσουν τις ψήφους των δημοτών τους, έδωσαν την ευθύνη της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην κεντρική εξουσία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και αυτή με τη σειρά της πέταξε το μπαλάκι της χωροθέτησης των μονάδων επεξεργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στην ανάδοχο εταιρεία. Οι δήμαρχοι που αποδέχθηκαν την ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ, ήξεραν από την αρχή ότι το κόστος της συγκεκριμένης διαχείρισης θα είναι πιο ακριβό -με τις χωματερές, άλλωστε, ήταν ανύπαρκτο- και λόγω της ανταποδοτικότητας θα πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και να στείλουν τον λογαριασμό στους δημότες.
Κάνουν, όμως, τους... Κινέζους και σφυρίζουν... κλέφτικα λόγω των επικείμενων εκλογών και του κινδύνου να φάνε μαύρο. Επικαλούνται την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τους δήμους ή τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα του κόσμου και κάνουν τους... επαναστάτες και τους... προστάτες των συμφερόντων των δημοτών τους. Μετά τις εκλογές έχει ο Θεός…

Πάντως, οι δήμαρχοι μέσω του ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να τρέξουν τους σταθμούς μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς. Οι διαδικασίες που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί, έχουν καθυστερήσει. Η κοινή λογική λέει ότι οι ΣΜΑ θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι με το ξεκίνημα της λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας. Για μια ακόμα φορά οι δήμαρχοι και οι φορείς τους αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ελπίζουμε να μην την πληρώσει η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών και η προστασία του περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο.