Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 19:21

Μηνύσεις και εκφοβιστικές πρακτικές για τη φίμωση δημοσιογράφων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Μηνύσεις και εκφοβιστικές πρακτικές για τη φίμωση δημοσιογράφων

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

“Ανοίγοντας δρόμο στον σκοταδισμό”: Ένα άρθρο που γράφτηκε από την υπογράφουσα στις 14 Νοεμβρίου 2019 με αφορμή ένα περιστατικό μέσα σε δικαστική αίθουσα. Ο δικηγόρος κατά την εξέταση μάρτυρα τον εγκάλεσε να προσέχει τι λέει γιατί βρίσκονται δημοσιογράφοι στο ακροατήριο…

Συμπεριφορές όπως αυτή στοχοποιούν τους δημοσιογράφους, τους κηρύσσουν προκαταβολικά ένοχους παράνομης πράξης από τη μία και ύποπτους επιρροής του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης για την έκβαση της δίκης από την άλλη.

Επώνυμα ή ανώνυμα, τέτοιου είδους ενέργειες, άλλοτε μελετημένες για να ξεσηκώσουν αναταραχή κι άλλοτε ως... υπερασπιστική γραμμή σε μια αίθουσα δικαστηρίου, υποδαυλίζουν ένα κλίμα μίσους ενάντια στην ελευθερία του λόγου και στο θάρρος της γνώμης, εξαπολύοντας κυνήγι μαγισσών που στοχεύει στον εκφοβισμό δημοσιογράφων και τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης μέσα από τη δυσφήμηση, τη συκοφαντία και τη ρητορική μίσους. Δυστυχώς, έχουμε περάσει σε μια εποχή σκοταδισμού, όπου η ελεύθερη σκέψη διώκεται και άποψη στην κοινή γνώμη διαμορφώνει όποιος φωνάξει πιο δυνατά, όποιος έχει τα μέσα και τη δύναμη να σπιλώσει την προσωπικότητα όποιου δεν εξυπηρετεί η γνώμη του, διαδίδοντας πιστευτά ψεύδη.

Οι δημοσιογράφοι καθημερινά υβρίζονται, συκοφαντούνται, απειλούνται και ενίοτε δολοφονούνται. Μέσα από τη δουλειά μας πέφτουμε συχνά θύματα τραμπουκισμού, έμφυλης βίας και παρενόχλησης κάθε είδους. Δεν πάνε πολλές μέρες που… προσήχθησαν με περιπολικά δημοσιογράφοι στο τμήμα, ενώ βρίσκονταν έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας και έκαναν τη δουλειά τους, γιατί δικηγόρος κατέθεσε σε βάρος τους μήνυση για προσβολή νεκρών, καθώς δεν τον ικανοποίησε η αντίδρασή τους σε διαμαρτυρία του. Εξάλλου, οι μηνύσεις, τα εξώδικα και οι αγωγές προς δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης είναι προσφιλής μέθοδος για τη φίμωση της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης άποψης. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια, αλλά δυστυχώς στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπονται μέσα για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές νομικές επιθέσεις εναντίον μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 20:53