Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 20:01

Για τις επόμενες πλημμύρες δεν θα φταίει η κακιά η ώρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Για τις επόμενες πλημμύρες δεν θα φταίει η κακιά η ώρα

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Η συζήτηση με επαγγελματία της Ναυαρίνου αποτέλεσε το ερέθισμα για το σημερινό σημείωμα. Ο συμπολίτης μας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση με τα όμβρια στο τμήμα της ανάπλασης που προχωράει, μεταξύ Φαρών και Ακρίτα. Η εικόνα του έργου τον φοβίζει, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής πως τα όμβρια είναι στη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν θα εκδηλωθούν οι εικόνες πλημμύρας όταν ήταν παρατημένο εργοτάξιο.

Του υπενθύμισα ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του τμήματος αυτού της παραλιακής ζώνης καθοριστικό είναι το σημαντικό έργο της οδού Ευριπίδου, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. Ενα έργο, για το οποίο η δημοτική αρχή περιμένει ακόμα χρηματοδότηση από πρόγραμμα της κυβέρνησης ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Περιμένει από την Πολιτεία ή την Περιφέρεια να ανοίξει μια πρόσκληση, για να υλοποιηθεί αυτό το τόσο σπουδαίο έργο για την Καλαμάτα.

Μελετητικά το έργο είναι ώριμο εδώ και καιρό. Επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της Ευριπίδου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει από τον Ιανουάριο του 2021!

Το έργο θα συγκεντρώνει νερά από το ύψος του 2ου Δημοτικού Σχολείου και την οδό Μαυρομιχάλη και μέσω των οδών Βύρωνος, Ευριπίδου και Ακρίτα θα περνάει νότια της Ναυαρίνου και θα καταλήγει έξω από τον προλιμένα, στην εκβολή του αγωγού ομβρίων της οδού Ηρώων.

Παρά την τεράστια σημασία του πάνω από 2 χρόνια ψάχνει χρηματοδότηση. Η Πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα. Αυτοί που ασκούν εξουσία και παίρνουν αποφάσεις, δεν δίνουν προτεραιότητα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν ανοίγουν προσκλήσεις χρηματοδότησης για τέτοια έργα προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας, των δημοσίων υποδομών και πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής. Ανοίγουν προσκλήσεις για έργα ανάπλασης, που καλοβλέπει και η δημοτική αρχή: 17 εκ. ευρώ για το Ανατολικό Κέντρο και 8 εκ. ευρώ για τον κεντρικό τομέα της Καλαμάτας.

Για τα 4,5 εκ. ευρώ του αντιπλημμυρικού της Ευριπίδου άφαντες οι προσκλήσεις. Για τις επόμενες καταστροφικές πλημμύρες δεν θα φταίει η κακιά η ώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 20:29