Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 21:59

Ο ρυθμιστικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ και ο κίνδυνος συμπίεσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ξεσηκώνοντας μεγάλη πολιτική συζήτηση η διαφαινόμενη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη για συγκρότηση κυβέρνησης σε μία συγκεκριμένη προγραμματική βάση με έναν από τους δύο βασικούς πόλους εξουσίας (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς όμως να είναι πρωθυπουργός ένας εκ των σημερινών τους ηγετών (Μητσοτάκης - Τσίπρας). Μπορεί αυτή η θέση να διατυπώθηκε δημοσίως τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο στα πολιτικά πηγαδάκια συζητείται ευρέως εδώ και αρκετό καιρό.
Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα μπορεί να υπάρξει ρεαλιστικό σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής με τη συνεργασία του πρώτου κόμματος (όποιο κι αν είναι αυτό) και του κατά τα φαινόμενα τρίτου ΠΑΣΟΚ; Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δημιουργούν συσχετισμούς τέτοιους που στην καλύτερη περίπτωση για το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης τα ποσοστά είναι απολύτως οριακά.
Από την άλλη σε στατιστικό επίπεδο, μόνο μία συνεργασία πρώτου και δεύτερου κόμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες συγκρότησης κυβέρνησης από τις κάλπες του Μαΐου. Σενάριο, που όμως στη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει αντίστοιχο του… Jurassic Park.
Οδεύοντας μέρα με τη μέρα προς την κάλπη της απλής αναλογικής θα δούμε σταδιακά να ξετυλίγεται μπροστά μας η πολιτική στρατηγική του κάθε κόμματος, που όμως θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θα ακολουθηθεί αν τελικά πάμε και σε δεύτερες εκλογές.
Αν οι εκλογικοί συσχετισμοί επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να έχει πραγματικό ρυθμιστικό ρόλο, αυτό θα διαφανεί το βράδυ των εκλογών που θα μάθουμε τα πραγματικά ποσοστά. Μέχρι τότε θα δοθεί από το στρατόπεδο Ανδρουλάκη μεγάλη μάχη ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά, αλλά και να μην αντιμετωπίσει τελικά το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη κίνδυνο συμπίεσης από το δίπολο στη δεύτερη κάλπη.