Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 19:05

Προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας υγείας

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο σύμβουλος της μειοψηφίας - γιατρός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μανώλης Μάκαρης, με αφορμή πρόσφατη περιπέτεια υγείας αυτοδιοικητικού της πόλης, επεσήμανε βουρκωμένος μια σοβαρή έλλειψη ιατρικής υποδομής στον τόπο μας.

“Δεν μπορεί ολόκληρη Πελοπόννησος να μην έχουμε Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που να είναι ανοιχτό 24 ώρες”, παρατήρησε και τόνισε: “Αυτό είναι κατάντια. Ο μη γένοιτο μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Να μην έχουμε έναν άνθρωπο να μας ανοίξει το αγγείο. Τι ανάπτυξη λέμε; Επειδή είμαι σε αυτόν τον χώρο και τον ζω καθημερινά…”. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει, λύγισε, φανερά συγκινημένος.

Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας παραμένουν ανοιχτά στον τόπο μας. Αποτελούν τα στοιχήματα, τις προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 25 Ιουνίου, καθώς το προηγούμενο διάστημα, παρά τις όποιες αποσπασματικές βελτιώσεις, η κατάσταση παρέμεινε προβληματική. Και αυτό γιατί η δημόσια υγεία, παρά την σπουδαία προσφορά της κατά την πανδημία του κορονοϊού, δεν ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντίθετα, τα όποια μέτρα ελήφθησαν, προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν περισσότερο στην υποβάθμιση ενός ΕΣΥ με χρόνιες παθογένειες.

Η έλλειψη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου  με πλήρη λειτουργία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι η μοναδική σοβαρή αδυναμία στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Απαιτείται η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας, να δημιουργηθεί ένας νέος υγειονομικός χάρτης που θα ξεκινάει και θα δυναμώνει την πρωτοβάθμια υγεία, ώστε να προστατεύει και να δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής ισχυροποίησης και αποδοτικότερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει κίνητρα στους γιατρούς, οικονομικά κι εργασιακά, για να στελεχώσουν τη δημόσια υγεία.

Υ.Γ.: Οσον αφορά το πρόσφατο χειρουργείο που έκανα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο: Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες ήταν πραγματικοί ήρωες και θέλουν ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους. Είναι κρίμα να μάχονται αβοήθητοι.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2023 19:07