Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 21:48

"Τυράκι" για τους αιρετούς ο μισθός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νέα ήθη επιχειρεί να φέρει ο "Καλλικράτης" στην τοπική αυτοδιοίκηση, και εν μέσω οικονομικής ύφεσης είναι πολύ λογικό να ανακινείται το θέμα των μισθών των αιρετών. Φυσικά αποτελεί κοινό μυστικό -και καλό είναι πλέον να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ότι οι προβλεπόμενες οικονομικές απολαβές για δημάρχους και αντιδημάρχους αποτελούν... τυράκι για πολλούς ώστε να θέσουν υποψηφιότητα, και σε συνδυασμό με τις προσωπικές φιλοδοξίες αλλά και τη διάθεση για προσφορά -για να μην είμαστε απαξιωτικοί σε σημείο εμπάθειας- συνθέτουν το προφίλ του αιρετού στην ελληνική αυτοδιοίκηση.
Τις τελευταίες μέρες, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Θόδωρου Μπρεδήμα, έχει ξεκινήσει μια ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με θέμα το ύψος του μισθού του δεύτερου και των αντιδημάρχων. Ο κ. Μπρεδήμας κάλεσε μάλιστα τον κ. Νίκα και τους αντιδημάρχους να φερθούν συνετά και να αποφασίσουν μείωση των μισθών τους, αναλογιζόμενοι το γενικότερο κλίμα στην ελληνική κοινωνία.
Προφανώς και κανείς δεν λέει ο δήμαρχος κι οι αντιδήμαρχοι να μην παίρνουν κάποια αμοιβή για την προσφορά τους στη δημόσια ζωή και για τις αμέτρητες -πολλές φορές- ώρες που αφιερώνουν για τα καθήκοντά τους. Αλλά κακά τα ψέματα, ορισμένες περιπτώσεις οι αμοιβές αποτελούν πρόκληση. Αλλωστε ήταν επιλογή του καθενός να ασχοληθεί με τα κοινά, από όπου συχνά αποκομίζει κι άλλα οφέλη -όχι απαραίτητα οικονομικά- που  πολλοί θα τα ζήλευαν και τα οποία... χρησιμεύουν για τη συνέχεια.
Το παράδειγμα του Δήμου Καλαμάτας αναφέρθηκε φυσικά λόγω των τελευταίων δηλώσεων Μπρεδήμα και δεν αποτελεί το μοναδικό. Τα παραπάνω αντιστοιχούν στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ της χώρας. Ο εξορθολογισμός των απολαβών των αιρετών θα αποτελέσει σίγουρα ένα λιθαράκι για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η οποία δυστυχώς -αλλά όχι άδικα- έχει χαθεί προ πολλού.

 

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:51