Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 16:15

Τα οικονομικά το πιο μεγάλο αγκάθι του "Καλλικράτη"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα οικονομικά το πιο μεγάλο αγκάθι του "Καλλικράτη"

Πρόβλημα στο κεντρικό ταμείο του Δήμου Καλαμάτας έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, λόγω λογιστικών εκκρεμοτήτων στα αντίστοιχα ταμεία των τριών συνενούμενων δήμων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στο Δήμο Αριος, αφού η συνεργασία της απερχόμενης δημοτικής αρχής με εξωτερικούς συνεργάτες για την τήρηση των λογιστικών στοιχείων έχει δημιουργήσει διαδικαστικής φύσεως λογιστικά προβλήματα που "βραχυκύκλωσαν" οικονομικά το νέο Δήμο Καλαμάτας.
Αυτό που πάντως δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι οφειλές δημοτών προς τους πρώην δήμους για τη χρήση του δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης, γεγονός που δημιουργεί... υποψίες ότι οι δήμαρχοι των τριών αυτών περιοχών "χάιδευαν" τους δημότες και δεν επέμεναν για την είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών. Οφειλές έχουν επίσης και οι τρεις δήμοι προς τη ΔΕΗ, αλλά και προς τρίτους (προμηθευτές κ.ά.) - ποσά τα οποία, όπως σημείωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, είναι αμφίβολο αν θα καταστεί δυνατό να εξοφληθούν, αφήνοντας... στον αέρα τους δικαιούχους.
"Δεν θα φορτωθώ χρέη άλλων" δήλωσε πρόσφατα ο κ. Νίκας, υπονοώντας ουσιαστικά ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις υποχρεώσεις του τ. Δήμου Καλαμάτας. Αυτοί οι... άλλοι φέρουν βεβαίως σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που παραδίδουν στον καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν θα πληρώσουμε αυτά τα χρέη - αφού ήταν γνωστό ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα πάρει όλα τα... καλά αλλά και τα... κακά των τριών άλλων δήμων.
Μέσα στο κλίμα της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, και με δεδομένο ότι η προσωρινή λύση διαχείρισης απορριμμάτων θα φέρει αναπροσαρμογή στα τέλη καθαριότητας, περιπλέκουν την οικονομική κατάσταση του νέου δήμου. Το οικονομικό επιτελείο του Δήμου Καλαμάτας με τον νέο πολιτικό του προϊστάμενο Δημήτρη Μπούχαλη θα πρέπει αναμφισβήτητα να σηκώσουν τα μανίκια και να αναζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το ότι τα οικονομικά είναι το μεγάλο αγκάθι του "Καλλικράτη" είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες, και δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι με τις κατάλληλες ενέργειες οι πληγές που θα προκαλέσει το... αγκάθι να είναι οι λιγότερες δυνατές.

 

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:50