Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 21:42

Να απαιτήσουν ελέγχους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι έλεγχοι κάνουν πάντα καλό. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν τα αγροτικά προϊόντα και την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Γι’ αυτό και οι πρώτες κινήσεις του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη που αφορούσαν ελέγχους, αντιμετωπίστηκαν θετικά. Και για τα σύκα που βρέθηκαν με αφλατοξίνες στην Τσεχία μέσω Πολωνίας και για το ελαιόλαδο, για το οποίο διαπιστώθηκε παράνομη τυποποίηση και διακίνηση. Γιατί ο έλεγχος ήταν που έδειξε πως το συγκεκριεμένο προϊόν, ήταν ελαιόλαδο, παρθένο ή εξαιρετικά παρθένο, κατάλληλο για κατανάλωση.
Οι πρώτες κινήσεις του αντιπεριφερειάρχη ήταν στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθούν απ’ όλους. Και να ενισχυθούν. Ακόμα και απ’ αυτούς που ελέγχθηκαν ή θα ελεγχθούν. Γιατί αν ελεγχθούν όλα τα σύκα, θα είναι σίγουρο πως θα διατεθούν στην αγορά, στις εξαγωγές χωρίς κανένα πρόβλημα. Θα ξέρουμε πως τα σύκα έφυγαν, με πιστοποίηση, χωρίς πρόβλημα. Η Συκική και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας θα κερδίσουν απ’ αυτό. Το προϊόν τους θα είναι εγγυημένο, αξιόπιστο και δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί προβληματικό και να δυσφημιστεί. Ετσι θα κερδίσει τις αγορές και θα υπερισχύσει των ανταγωνιστών.
Θα πρέπει να το καταλάβουν καλά οργανώσεις και παραγωγοί του τόπου μας πως η ελπίδα μας είναι η ποιότητα, το καλό προϊόν. Σ’ αυτό μπορούμε να ανταγωνιστούμε και να υπερισχύσουμε. Εκεί είναι το πλεονέκτημα του δικού μας σύκου έναντι του τούρκικου. Εκεί πρέπει να στηριχθεί το δικό μας ελαιόλαδο για να επικρατήσει στην αγορά.
Οι παραγωγοί θα πρέπει σ’ αυτό να εστιάσουν την προσοχή και την πίεσή τους. Να απαιτήσουν από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους αρμοδίους φορείς, αυτοδιοικητικούς και κρατικούς, ελέγχους και πιστοποίηση, ώστε το προϊόν τους να διατεθεί ως ποιοτικό και πιστοποιημένο, όπως του αξίζει. Οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους οφείλουν να πιέσουν το Μαλαπάνη και τον Παπαγεωργίου να ελέγξουν και να πιστοποιήσουν το σύνολο της παραγωγής τους. Για να έχουν μέλλον στα κτήματα και στα χωριά. Για να ξέρουν πως τα σύκα τους θα βρίσκουν αγορές και τα επόμενα χρόνια.

 

Γιάννης Σινάπης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξενυχτώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο... Εν αναμονή... »

NEWSLETTER