Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 15:09

Αλληλοσεβασμός για ισορροπημένη συνύπαρξη στις παραλίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αλληλοσεβασμός για ισορροπημένη συνύπαρξη στις παραλίες

 

Ανατροπή σκηνικού αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα στην περιοχή Δυτικής Μάνης, όσον αφορά την απαγόρευση ή όχι των ζώων συντροφιάς (των σκύλων ουσιαστικά) σε παραλίες της περιοχής, όπως η Σάνταβα και η Καλόγρια.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαγορεύεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η παραμονή σκύλων στις παραπάνω παραλίες, καθώς αυτά δημιουργούσαν προβλήματα σε πολλούς λουόμενους. Αυτό ουσιαστικά ήταν και το σκεπτικό της δημοτικής αρχής, η οποία ανταποκρίθηκε με αυτό τον τρόπο στα παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα. 

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που δημοσίευσε προσφάτως η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, με απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένεται προσεχώς να επιτραπεί απρόσκοπτα η παραμονή των ζώων συντροφιάς σε θάλασσες και ακτές, με μοναδική προϋπόθεση την τήρηση των βασικών υγειονομικών κανονισμών (εμβολιασμός κτλ.). Το παραπάνω αποτελεί αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, το οποίο εκκρεμούσε από το 2013.

Μετά από όλα αυτά και εφόσον τελικά δεν υπάρξει κάποιο εμπόδιο στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, αλλάζει το σκηνικό σε πολλές από τις παραλίες και πλέον απαιτείται... αυτορρύθμιση προς αποφυγή παρεξηγήσεων και εντάσεων. Από τη μία πλευρά οι λουόμενοι που δήλωναν ενοχλημένοι και τα έβαζαν με τους ιδιοκτήτες των σκύλων θα πρέπει να είναι ενήμεροι, ότι πλέον υπάρχει νομιμοποίηση, και από την άλλοι οι ιδιοκτήτες των συμπαθών καθ' όλα τετράποδων να δείξουν διάθεση συνεργασίας με τους υπολοίπους. Να μην καταχραστούν δηλαδή το νόμιμο πλέον δικαίωμά τους να έχουν παρέα στην παραλία τα σκυλιά τους αφήνοντάς τα ανεξέλεγκτα να κόβουν βόλτες ανάμεσα στους υπόλοιπους λουόμενους. 

 

Υπό κανονικές συνθήκες όλα αυτά είναι ευκόλως εννοούμενα - αλλά επειδή σε αυτή τη χώρα τίποτα δυστυχώς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ας αναλογιστεί κάθε μέρος τις ευθύνες του και ας φροντίσουν όλοι για την ήρεμη συνύπαρξή τους προς αμοιβαίο όφελος.