Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 22:39

Να μην φοβόμαστε το αλκοτέστ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να μην φοβόμαστε το αλκοτέστ

Μεγάλο είναι το έλλειμμα οδικής ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους και τα τραγικά δείγματα φαίνονται καθημερινά μέσω των τροχαίων ατυχημάτων, που συμβαίνουν όχι μόνο στο εθνικό - επαρχιακό δίκτυο, αλλά και μέσα στις πόλεις.

Συχνά μετά από τέτοια περιστατικά σπεύδουμε να κατηγορήσουμε το κράτος για τους ασυντήρητους και γενικά απαράδεκτους δρόμους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις ευθύνες που εμείς οι ίδιοι έχουμε ως οδηγοί σε όλα αυτά.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού κ.λπ. είναι κάποιοι από τους παράγοντες, που μπορούν να έχουν οδυνηρές συνέπειες, ακόμα κι αν οδηγούμε στον καλύτερο και ασφαλέστερο αυτοκινητόδρομο.

Σε αυτό το πεδίο κυρίως προσπάθησε να συμβάλει η δράση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, προ ημερών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, όπου έγινε ενημέρωση πολιτών σε χώρους διασκέδασης, καθώς και αλκοτέστ ενδεικτικά σε όποιον επιθυμούσε (με τη συμβολή της Τροχαίας), με σκοπό ουσιαστικά να καταδείξουν ότι μπορεί να έχουμε περάσει τα επιτρεπτά όρια, ακόμα κι αν (νομίζουμε ότι) νιώθουμε καλά.

Στην Καλαμάτα το συντονισμό της δράσης, που έγινε στον πεζόδρομο της Αμφείας, είχε ο συγκοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαντωνίου και μιλώντας μαζί του μάθαμε ότι σε αλκοτέστ υποβλήθηκαν 80 άτομα συνολικά (45 άνδρες και 35 γυναίκες), εκ των οποίων μάλιστα 11 (7 άνδρες και 4 γυναίκες) μετρήθηκαν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Ρωτώντας τον για το σημαντικότερο όφελος αυτής της δράσης, σημείωσε την άμεση επαφή του κόσμου με τους αστυνομικούς, αλλά και την ενημέρωσή τους για τα όρια, τα οποία δεν είναι πάντα αυτονοήτως γνωστά.

 

Κοινό μυστικό είναι φυσικά ότι πολλοί έχουμε έστω μία φορά προσπαθήσει να ξεγελάσουμε με κάποιον τρόπο το αλκοτέστ, είτε ακόμα και να το αποφύγουμε τεχνηέντως. Αυτό που όμως τελικά έχει σημασία να αντιληφθούμε είναι ότι αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κατά τη νυχτερινή έξοδο δεν είναι το “πού την έχουν στήσει” για να πάμε από άλλη διαδρομή, αλλά να μην το παρακάνουμε με το ποτό, όταν πρόκειται να κάτσουμε στη θέση του οδηγού.