Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 12:53

Ανήλικοι και ενήλικοι

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η σύλληψη προχθές στην Καλαμάτα δύο παιδιών από τη Ρουμανία ηλικίας 10 και 11 ετών για κλοπή και η σύλληψη της μητέρας του ενός για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, επαναφέρει στο προσκήνιο το τεράστιο θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων. Και μπορεί στη Μεσσηνία να μην έχουμε συχνά στην επικαιρότητα περιστατικά με ανήλικους παραβάτες, όμως σε όλη τη χώρα οι αστυνομικές αρχές, οι κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα υποθέσεις παιδιών που κλέβουν κινητά τηλέφωνα ή μικροποσά, επαιτούν ή εκδίδονται. Αυτοί οι ανήλικοι παραβάτες είναι στην πλειοψηφία τους από προβληματικές ή διαλυμένες οικογένειες. Επίσης σε πολλές των περιπτώσεων τα παιδιά αυτά συλλαμβάνονται ξανά και ξανά και φτάνουν και στα κρατητήρια.
Πολλά δε από αυτά που έχουν παραβατική συμπεριφορά είναι γνωστά στο σχολείο ή στις γειτονιές τους, ενώ η φτώχεια είναι ο κυριότερος παράγοντας που τα οδηγεί στην παρανομία. Συχνά μάλιστα σχηματίζουν συμμορίες με τους συνομηλίκους τους αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, μέσα και έξω από το σχολείο. Είναι οι "νταήδες" που κάνουν κουμάντο και τους τρέμουν τα άλλα παιδιά. Ωστόσο, τα παιδιά αυτά είναι θύματα είτε του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν είτε κάποιου που τους εκμεταλλεύεται, αναγκάζοντάς τα να κλέψουν ή να ζητιανέψουν.
Πάντως οι περιπτώσεις ανηλίκων που υποβάλλονται σε ποινικό σωφρονισμό είναι λίγες και στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για σοβαρές παραβάσεις του ποινικού δικαίου. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε, με αφορμή τη σύλληψη των δύο ανήλικων από τη Ρουμανία, ότι υπάρχει προκατάληψη και από το κοινωνικό σύνολο. Κι όταν ακούει κανείς για ανήλικο τσιγγανόπουλο ή μετανάστη που έχει παραβατική συμπεριφορά, αμέσως γίνεται ο εύκολος στόχος για να του φορτώσουν όλα τα κακά.