Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 12:48

Μονές και πιστοί

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΛΗΘΟΣ κόσμου κατέκλυσε το Δεκαπενταύγουστο τα μοναστήρια της Μεσσηνίας για να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας, να ευχαριστήσει τη Θεοτόκο για τη βοήθεια που απλόχερα δίνει και να της ζητήσει και πάλι φώτιση, δύναμη και υγεία. Ντόπιοι και ετεροδημότες από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας ανηφόρισαν στο Βουλκάνο, στη Δήμιοβα και στο Μαρδάκι, όπως κάνουν χρόνια τώρα, παραμονή κι ανήμερα της γιορτής. Είναι άνθρωποι που πήγαν στα μοναστήρια για πρώτη φορά μικρά παιδιά με τους γονείς τους και τώρα, μεγάλοι οι ίδιοι, μαθαίνουν στα δικά τους παιδιά τούς θρησκευτικούς θησαυρούς που έχει ο τόπος καταγωγής τους.
Είναι μεγάλη υπόθεση για τη Μεσσηνία ο θρησκευτικός τουρισμός. Και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο τούτη την περίοδο, που οι επισκέπτες του τόπου κατακλύζουν τα μοναστήρια. Κι επειδή είναι μεγάλη υπόθεση δε θα πρέπει να την αφήσουμε στην τύχη της. Αξίζει να προβληθεί και να ξεπεράσει τα όρια του νομού. Οπως γίνεται με την Υπαπαντή και πρέπει να τονιστεί περισσότερο για τον Αγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά και για την Ελεήστρια στην Κορώνη. Οπως γίνεται με την υποδοχή και την προσκύνηση της εικόνας της Παναγίας στη Μεσσήνη και στα Γιαννιτσάνικα.
Γι’ αυτό πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στα μοναστήρια. Και στο Βουλκάνο και στη Δήμιοβα η βελτίωση των δρόμων δεν μπορεί να περιορίζεται στον καθαρισμό και στα "μπαλώματα" της τελευταίας στιγμής, ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Η πρόσβαση πρέπει να είναι ασφαλής όλο το χρόνο και άνετη τις μέρες της γιορτής. Για να ξέρει ο επισκέπτης ότι δε θα ταλαιπωρηθεί, δε θα κινδυνεύσει για να βρεθεί κοντά στους θησαυρούς της πίστης, για να προσκυνήσει τη χάρη της Παναγίας.
Η Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την Εκκλησία οφείλουν να δώσουν τη λύση, χωρίς να αλλοιώσουν τη φυσική ομορφιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των περιοχών. Το δικαιούνται οι μονές, το οφείλουν στους πιστούς.

 


Γιάννης Σινάπης