Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 12:56

Ο καβγάς Νίκα - Τατούλη και ο γνωστός Χατζηπετρής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ο κύριος Χατζηπετρής θα φταίει αν τους επόμενους μήνες τα σκουπίδια στοιβαχτούν στους δρόμους της Καλαμάτας αλλά και των άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου. Ο Χατζηπετρής θα φταίει γιατί προφανώς η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν θα έχει προλάβει «να ενημερωθεί για το πρόβλημα», η Περιφέρεια του Τατούλη θα αξιολογεί τις προσφορές του διεθνούς διαγωνισμού, ενώ οι δήμαρχοι θα υποστηρίζουν ότι η δική τους αρμοδιότητα τελειώνει στο μάζεμα των σκουπιδιών. Τελικά μάλλον φταίνε οι πολίτες που παράγουν ακόμα σκουπίδια!!! Το έργο της μεταβίβασης των ευθυνών για τα σκουπίδια έχει ξεκινήσει από το 1996. Εχουν περάσει 16 χρόνια και συνεχίζεται σε πολλές περιπτώσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους. Αντινομάρχες γίνανε δήμαρχοι, βουλευτές έγιναν υπουργοί και κατέληξαν περιφερειάρχες, αλλά το πρόβλημα παραμένει αναζητώντας τον «υπεύθυνο» που θα το λύσει.

Ενας παλιός δήμαρχος έλεγε ότι «τα έργα που δεν φαίνονται είναι χρήσιμα για τους πολίτες αλλά δεν φέρνουν ψήφους, ενώ αντίθετα αυτά που φαίνονται είναι συνήθως άχρηστα αλλά εκλογικά πολυτιμότατα». Τα έργα που δεν φαίνονται είναι ο εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και η διαχείριση των απορριμμάτων, αντίθετα αυτά που φαίνονται είναι οι αναπλάσεις, τα τσιμέντα στις αυλές και οι μεγάλες λάμπες στις κολόνες. Η λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν δίνεται γιατί όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει έχει πολιτικό κόστος, ενώ αντίθετα η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, αδιαφορούν για το πού πάνε τα σκουπίδια και αγνοούν τους κινδύνους, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς, δεν ζητούν έτσι με πιεστικό και πειστικό τρόπο την επίλυσή του. Οι πολιτικοί πατώντας επάνω σε αυτή την πραγματικότητα ασχολούνται με όλα τα άλλα όχι όμως με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ο καβγάς των τελευταίων ημερών μεταξύ Νίκα – Τατούλη για το θέμα των σκουπιδιών είναι για να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα και να κρυφτεί ο ένας πίσω από τον άλλο για να φταίει στο τέλος ο Χατζηπετρής. Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας -όπως σημειώσαμε και την περασμένη εβδομάδα- έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το πρόβλημα. Η Καλαμάτα είναι σήμερα «όμηρος» των σκουπιδοεργολάβων γιατί και ο Νίκας όλα τα τελευταία χρόνια -δεν είναι χθεσινός σε θέση ευθύνης- σε πολλές περιπτώσεις ολιγώρησε, σε άλλες δείλιασε, αλλά κυρίως το μεγάλο θέμα της ΜΟΛΑΚ και κατ' επέκταση τη Μαραθόλακκα το χειρίστηκε με εμμονές και μανιάτικο πείσμα. Ο Τατούλης από την άλλη μόνο χθεσινός δεν είναι στην πολιτική, αντίθετα έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός οπότε γνώριζε και θα μπορούσε να είχε αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος από το παρελθόν. Το χειρότερο όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το τι δεν έγινε στο παρελθόν αλλά ότι και στο παρόν διαχειρίζεται με λάθος τρόπο το θέμα.

Ο Τατούλης ως περιφερειάρχης έχει δείξει μια πατερναλιστική αντίληψη απέναντι και στους δημάρχους. Θεωρεί δηλαδή ότι αυτός είναι ανώτερός τους ιεραρχικά και άρα μπορεί να τους διατάζει, ενώ με το τυράκι του ΕΣΠΑ προσπαθεί να επιβάλει την άποψη και την εξουσία του. Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης έχουν όμως διακριτό ρόλο και κανένας δεν είναι πάνω από τον άλλο. Στο θέμα των σκουπιδιών ειδικότερα επέλεξε ορθά τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά έχει αφήσει εκτός τους δημάρχους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη λύση που θα επιλεγεί. Δεν επιδίωξε δηλαδή τη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη συναπόφαση κάτι που προοιωνίζεται το επερχόμενο ναυάγιο γιατί χωρίς συμμάχους τους δημάρχους πού θα εγκαταστήσει την όποια λύση επιλέξει; Οπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το σχέδιο Τατούλη για τα σκουπίδια θα αποτύχει γιατί δεν έχει λυθεί το θέμα της εγκατάστασης της όποιας μονάδας επιλεγεί. Οσο και αν γίνεται κουραστικό θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει όσο δεν υπάρχει χώρος εγκατάστασης. Ο Τατούλης νομίζει ότι θα κάνει έναν διαγωνισμό, θα επιλέξει τον Α ή το Β όμιλο και μετά θα επιβάλει τη λύση σε δημάρχους -για τη συμμετοχή τους- και σε πολίτες στην περιοχή εγκατάστασης μέσω της σιωπής τους. Είναι προφανές πού θα καταλήξει αυτή η προσπάθεια και ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα παρά να αντιμετωπίσει τα παλιά. Μετά από όλα αυτά είναι απολύτως φανερό ότι ο μόνος που τελικά δεν φταίει είναι ο Χατζηπετρής.

Υ.Γ. Η θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα για τον περιφερειακό της Καλαμάτας θα αποτελέσει τη φιέστα του τέλους της Μεταπολίτευσης; «…όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»! Δυστυχώς.
panagopg@gmail.com


NEWSLETTER