Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 19:17

Κρύβονται για να μην φανεί η ευθύνη τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι αγρότες της Μεσσηνίας ζητούν αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν λόγω του δάκου. Το αίτημα των ελαιοπαραγωγών είναι απολύτως δίκαιο.

Η δακοκτονία είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν εισφορά για να γίνει η δουλειά. Σε κάθε σοβαρή χώρα η αστοχία στη δακοκτονία θα επέφερε αποζημίωση, γιατί πρέπει να πληρώνει αυτός που ανέλαβε να κάνει μια δουλειά και αυτή δεν έγινε με επιτυχία. Στη χώρα των… πιο έξυπνων ανθρώπων του κόσμου συζητάμε δυστυχώς το αυτονόητο. Ανακαλύπτουμε διάφορες δικαιολογίες με κυρίαρχη την «καραμέλα» της κλιματικής αλλαγής, η οποία κατά μια περίεργη σύμπτωση «έθρεψε» τον δάκο τα τελευταία 3 χρόνια -μιλάμε για ραγδαία επιδείνωση… σανοτροφής.

Η κλιματική αλλαγή προφανώς και είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και πρέπει να είσαι οπαδός του Τραμπ και των θεωριών συνωμοσίας για να την παραβλέπεις. Ο δάκος και οι παράγωγες αυτού ασθένειες είναι όμως κατά βάση ένα ζήτημα ορθού ψεκασμού και την αποκλειστική ευθύνη την έχει αυτός που έχει αναλάβει τη δουλειά. Οι ελαιοπαραγωγοί δεν χρειάζονται διαλέξεις περί κλιματικής αλλαγής και μάλιστα από άσχετους και άσχετες που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά, αλλά αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Χρειάζονται δηλαδή αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από την τσέπη τους με μια γενναία αποζημίωση και βέβαια λήψη μέτρων που θα αποτρέπουν εκ νέου καταστροφή στο μέλλον.

Στο θέμα της αποζημίωσης παρατηρείται μια περίεργη αφωνία. Βουλευτές που κατά το παρελθόν ζητούσαν αποζημιώσεις γιατί ψιχάλισε παριστάνουν τα… παγόνια. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες που έκαναν καριέρα με διάφορες λαϊκίστικες πομφόλυγες είναι έτοιμοι να πείσουν τον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν ζητούν αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Κρύβονται για να μην αναδειχθεί η ευθύνη και η ανεπάρκειά τους. Μιλούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από το πραγματικό γεγονός και το πρόβλημα. Οι αγρότες δεν δείχνουν ικανοί να διεκδικήσουν δυναμικά το δίκαιο αίτημά τους για αποζημίωση, πολυδιασπασμένοι και απογοητευμένοι συμβιβάζονται με τη μοίρα τους. Οι «επαγγελματίες» διαμαρτυρόμενοι θα δώσουν τη γνωστή παράσταση και θα αποσυρθούν όπως κάθε χρόνο. Τον λογαριασμό της προβληματικής δακοκτονίας θα τον πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί από την τσέπη τους. Ο πολιτικός λογαριασμός θα σταλεί στους υπευθύνους μέσα από την κάλπη τους επόμενους μήνες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 18:21