Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 16:45

Πλασματικές ευαισθησίες μικροκομματικών σκοπιμοτήτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το κρυφτούλι των δημάρχων, του περιφερειάρχη και των υπουργών για το θέμα των σκουπιδιών συνεχίζεται. Κανένας δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για το πού θα πάνε τα σκουπίδια και παίζουν όλοι μαζί καθυστέρηση. Αυτό κάνουν εδώ και δεκαετίες και στο τέλος κατηγορεί ο ένας τον άλλον για …υποκρισία! Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο μεγαλύτερος υποκριτής αλλά είμαστε σίγουροι ότι αν δεν οδηγηθούμε σε αποφάσεις, από την πίεση της Ε.Ε. αλλά και των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα, είναι ικανοί να συνεχίσουν το ίδιο έργο για πολλά ακόμα χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να γράφουμε για το θέμα των σκουπιδιών -και έχουμε δυστυχώς ξεπεράσει τη δεκαετία- υποστηρίζαμε ότι λογικότερος τρόπος ήταν να χωροθετηθεί ένας χώρος μέσα στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ο οποίος θα δεχτεί όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου. Να γίνει δηλαδή ό,τι έγινε και στη Δυτική Μακεδονία σε αντίστοιχο ορυχείο στην Πτολεμαΐδα και το θέμα να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. 

Η ρεαλιστική αυτή πρόταση δυστυχώς ποτέ δεν προχώρησε γιατί κυριάρχησε η λογική του πολιτικού κόστους. Οι παράγοντες της Μεγαλόπολης αντί να εξετάσουν τα θετικά της πρότασης για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και στη μεταλιγνιτική περίοδο, έμειναν στα εύκολα αναθέματα περί χαβούζας. Οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής χάιδευαν τα αυτιά των κατοίκων αποκρύπτοντας ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή δεν κινδυνεύει από άλλη μια εγκατάσταση αλλά από εγκατάλειψη που θα οδηγήσει σε ερημοποίηση γιατί ο λιγνίτης αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Η επόμενη ημέρα στη συγκεκριμένη περιοχή αν δεν μπει σε νέα βιομηχανικά αντικείμενα όπως είναι η επεξεργασία των απορριμμάτων, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειες κ.λπ., θα είναι η εγκατάλειψή της. Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι θα μετατραπούν τα παλιά ορυχεία σε προσοδοφόρα οικόπεδα για τουριστική χρήση! Σε κάθε περίπτωση έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να εξεταστεί η εγκατάσταση της μονάδας που θα επιλεχθεί από το διαγωνισμό στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί αφενός δεν υπάρχει καμία επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνσή της και αφετέρου χρειάζεται στήριξη μέσα από τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων εργασίας. 

Η περιοχή της Μεγαλόπολης αποτελεί ουσιαστικά μια τεραστίων διαστάσεων χωροθετημένη βιομηχανική περιοχή. Αν υπήρχε στοιχειώδης εθνικός  σχεδιασμός αυτό θα έπρεπε να οδηγεί σε συγκεκριμένες επιλογές και όχι να διακινούνται απατηλά όνειρα για τουριστική και γεωργική ανάπτυξη στις αποθέσεις του λιγνίτη. Αυτό τελικά πληρώνουμε συνολικά ως χώρα. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι θα αναπτυχθεί και πού με αποτέλεσμα να δίνουμε στον καθένα την ευκαιρία να πουλά είτε ανάπτυξη είτε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η απουσία χωροθέτησης δράσεων οδηγεί στο να σπρώχνουν διάφοροι επιτήδειοι επενδύσεις κάθε μορφής όπου τους βολεύει και αντίστοιχα άλλοι να παριστάνουν τους επαναστάτες που κόπτονται δήθεν για το περιβάλλον, ενώ επί της ουσίας απλώς θέλουν να κάνουν ντόρο ψαρεύοντας ψηφουλάκια στα θολά νερά της χειρότερης μορφής εθνικισμού, αυτής του τοπικισμού. Οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου είναι γνωστοί και όλοι μαζί αξιοποιούσαν για χρόνια το πολιτικό κόστος και το νταραβέρι είτε για να μην γίνεται τίποτα είτε για να γίνονται λάθος πράγματα σε λάθος τόπους. Ολα αυτά οδηγήσανε την οικονομία στα αδιέξοδα που βιώνουμε και μας αναγκάζουν να ασχολούμαστε με πράγματα που άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και χρόνια. 

Η χώρα μας, δηλαδή όλοι μας δεν έχουμε πλέον καθόλου περιθώρια για επανάληψη αποτυχημένων συνταγών. Οπως από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα σκουπίδια είναι στον αέρα γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ο χώρος εγκατάστασης. Η επιλογή να αποφασίσει ο ανάδοχός του πού θα εγκαταστήσει τη μονάδα οδηγεί σε νέες Κερατέες. Ολοι οι «ευαίσθητοι» κάθε μορφής και χρώματος συνεπικουρούμενοι από τοπικές δυνάμεις θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα και αντί για μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών θα έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις με μονάδες «ανατροπής» και καταστολής. Προφανώς μόνο αυτό δεν έχουμε ανάγκη. Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι γιατί όπως είναι γνωστό, μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχουν επιλεγεί ανάδοχοι έτσι ώστε μέσω των συμβάσεων παραχώρησης αλλά και με πόρους από ευρωπαϊκά ταμεία να κλείσει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Οι πόροι που μέχρι σήμερα έχουν σπαταλήσει για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι τεράστιοι και το κόστος -οικονομικό αλλά κυρίως περιβαλλοντικό- ανυπολόγιστο. Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε χορτάσει από θεωρίες και κυρίως από ευαισθησίες κάθε μορφής και σκοπιμότητας. Η διαιώνιση της σημερινής αθλιότητας έχει ανυπολόγιστο κόστος και πρέπει επιτέλους να αποτελέσει παρελθόν. Οι πολιτικάντηδες, τα συμφέροντα, οι ιδεοληψίες και οι κομματικοί υπολογισμοί δεν έχουν θέση στη λύση αλλά μόνο στη διαιώνιση του προβλήματος.

Υ.Γ. Για τα οικονομικά των δήμων όπως υποστηρίξαμε και την περασμένη εβδομάδα, μία είναι η ορθή λύση: Εκχώρηση από την κυβέρνηση φόρων -για παράδειγμα τέλος ακινήτων- στους δήμους οι οποίοι θα έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία τόσο για το ύψος όσο και για την είσπραξή τους. Με δυο λόγια αυτοδιοίκηση με δικούς της πόρους και προϋπολογισμό όχι με το χέρι από τη μια μεριά διαρκώς απλωμένο για ζητιανιά και από την άλλη υψωμένο σε γροθιά. Οταν οι δήμαρχοι θα έχουν τα δικά τους έσοδα και θα πληρώνουν μόνοι τους υπαλλήλους και δράσεις θα υλοποιηθεί και η απαίτηση της ΠΕΔ για «την προστασία και διασφάλιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και της αξιοπρέπειας των αιρετών, που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές». Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι πολίτες γιατί ενώ πληρώνουν δημοτικά τέλη, οι δήμαρχοι θα κάνουν αντάρτικο μη μαζεύοντας τα σκουπίδια και μη εκδίδοντας πιστοποιητικά. Από τέτοιους αγώνες της τζάμπα μαγκιάς σε βάρος του κοινωνικού συνόλου χορτάσαμε. Υπάρχει τέλος και η παραίτηση των αιρετών από τη μισθοδοσία αλλά και από τη συμμετοχή σε εορταστικές και άλλες εκδηλώσεις. Τα λεφτά και οι φωτογραφίες είναι αναμφίβολα χρήσιμα για τις εκλογές, ενώ τα σκουπίδια στις πόρτες των πολιτών αποτελούν προφανώς το μεγαλείο της ανευθυνότητας.                                                        

 

panagopg@gmail.com