Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 22:58

Με θράσος χιλίων πιθήκων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κοκκινίζει, κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Νίκο Δένδια.

Ήταν όμως ένα κοκκίνισμα από θυμό, από εκνευρισμό. Ενώ θα έπρεπε να κοκκινίζει από ντροπή για όσα τόλμησε να διατυπώσει, ιδίως όταν αναφέρθηκε σε δήθεν δική τους αναγνώριση στην «μειονότητα ορθοδόξων Ρωμιών της Πόλης», ενώ κατηγορούσε την Ελλάδα για μη σεβασμό των δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης.

Χρειάζεται θράσος χιλίων πιθήκων να διατυπώνεις τέτοιους ισχυρισμούς, όταν η Ελλάδα δεν οργάνωσε ποτέ την αντίστοιχη προς την χιτλερική «νύκτα των κρυστάλλων», όπως έκανε το τουρκικό κράτος με τα «Σεπτεμβριανά» σε βάρος του ελληνισμού της Πόλης. Όταν καταστράφηκαν ολοσχερώς 1.004 σπίτια (άλλα 2.500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές), 4.348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.
Χρειάζεται πολύ θράσος να μιλάς για δήθεν αναγνώριση της μειονότητας των Ρωμιών, όταν:
* Πριν από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, η Κωνσταντινούπολη είχε πληθυσμό περίπου ενάμισι εκατομμυρίου. Από αυτούς οι 298.830 ήταν Έλληνες. Δηλαδή το 19,86% του πληθυσμού. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις κάτι λιγότερο από 4.000.
* Η Ίμβρος, συμφώνως προς τα τουρκικά στοιχεία, είχε το 1927 ελληνικό πληθυσμό 6.756 ψυχών και μόλις 157 Τούρκους. Σήμερα ο πληθυσμός της πλησιάζει τις 10.000 χιλιάδες, με τους Έλληνες να είναι μόλις 700. Και ποτέ η Τουρκία δεν σεβάσθηκε την υπογραφή της στην συνθήκη της Λωζάννης. που προέβλεπε ακόμη και ότι η τοπική αστυνομία θα ήταν στα χέρια των Ελλήνων. Ακόμη δε χειρότερα, καταπατώντας την συνθήκη, έκλεισε τα δεκάδες ελληνικά σχολεία. Και μόλις το 2003, όταν άρχισαν να ερωτοτροπούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέτρεψαν την επαναλειτουργία ενός ελληνικού σχολείου στο Σχοινούδι.
* Η Τένεδος, κατά την απογραφή του 1920 είχε 2.835 κατοίκους, που ήσαν όλοι Έλληνες. Σήμερα οι ομογενείς μας περιορίζονται σε μερικές δεκάδες άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας.
Ευτυχώς, οι απαντήσεις του Νίκου Δένδια ήταν αυτές πού έπρεπε. Τέτοιες που ικανοποίησαν όλους τους Έλληνες. «Πλην Λακεδαιμονίων» βεβαίως. Πάντα θα υπάρχουν και αυτοί. Τώρα, θα τους βρείτε στις σελίδες της «Αυγής», επίσημου οργάνου του Τσιπρισμού.
   
giorgis@massavetas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 22:58