Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 13:17

Αγχωτική επικράτηση με εξασφαλισμένο τον καβγά

Γράφτηκε από Γιώργος Παναγόπουλος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με την επιλογή του Θεόδωρου Μπρεδήμα από το ΠΑΣΟΚ έκλεισε η λίστα των υποψήφιων δημάρχων για την Καλαμάτα. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία συγκρότησης των ψηφοδελτίων τους και στην ανακοίνωση του «οράματός» τους για την πόλη. Ο νυν δήμαρχος Παν. Νίκας προηγείται καθαρά και με διαφορά στον τομέα της συγκρότησης ψηφοδελτίου, μιας και «κλίμα» διαθέτει και χρόνο επαρκή γι' αυτή τη δουλειά είχε στη διάθεσή του. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, έχουν καθυστερήσει και αναμένεται να περιοριστούν αφενός στον κομματικό πατριωτισμό μελών των κομμάτων που τους στηρίζουν και αφετέρου σε φίλους και γνωστούς. Η συγκρότηση όμως του ψηφοδελτίου, τόσο από τον Νίκα όσο και από τους υπόλοιπους, θα περιορίζεται -όπως όλα δείχνουν- στον στενό κομματικό πυρήνα. Με τη συμμετοχή, δηλαδή, ανθρώπων που ανήκουν στους κομματικούς σχηματισμούς που υποστηρίζουν τον υποψήφιο δήμαρχο.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για την πορεία των πραγμάτων στην πόλη. Υπάρχει ορατός κίνδυνος το Δημοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί σε μικρό κοινοβούλιο όπου θα αντιπαρατίθενται με σφοδρότητα μέλη κομμάτων για θέματα που είναι πέρα και έξω από τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε κατακτηθεί ένας πολιτικός πολιτισμός ο οποίος πολλές φορές παρεξηγήθηκε, αλλά και χρησιμοποιήθηκε για να φιλοτεχνηθούν προφίλ που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Ολα όμως τώρα δείχνουν ότι από τις άνευρες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα περάσουμε στο αντίθετο άκρο, όπου το θερμόμετρο θα χτυπάει... κόκκινο με το "καλησπέρα σας". Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί - και πρέπει με κάποιο τρόπο να αποτραπεί. Η ευθύνη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αλλά και για τους τόνους που θα κυριαρχήσουν στη συνέχεια ανήκει αναμφίβολα στους επικεφαλής, αλλά το πρώτο βήμα δείχνει το επόμενο... και γι' αυτό δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε.

Η κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις που έρχονται ανήκει στο νυν δήμαρχο, ο οποίος απώλεσε το πλεονέκτημα που είχε να προχωρήσει σε ένα πολυκομματικό και πολυτασικό ψηφοδέλτιο. Αντί να προβεί σε ανοίγματα σε χώρους και πρόσωπα, επέλεξε την τακτική της περιχαράκωσης εκτιμώντας ότι η συσπείρωση του χώρου της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τη στήριξη του ΛΑΟΣ, του αρκεί για την επανεκλογή του. Η τακτική αυτή θα ήταν ενδεδειγμένη υπό άλλες προϋποθέσεις και με άλλους αντιπάλους - όμως στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αυτή εξυπηρετεί περισσότερο τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Η σύνθεση δηλαδή του συνδυασμού Νίκα τελικά εξυπηρετεί και διευκολύνει τους υπολοίπους, γιατί δημιουργεί αντισυσπείρωση. Με λίγα λόγια οι εκλογές στο Δήμο Καλαμάτας, όπως εξελίσσονται, τα πράγματα θα αποτελέσουν μια καταγραφή κομματικών δυνάμεων και την επιβεβαίωση δεδομένων πλειοψηφικών. Επιπρόσθετα, η παρουσία Φωτέα μπορεί να αποσυσπειρώνει οριακά, ως φαίνεται, το χώρο της Ν.Δ. -στον συγκεκριμένο τομέα επιτυγχάνει η τακτική Νίκα- αλλά όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες να οδηγηθεί η εκλογή τη δεύτερη Κυριακή και ο διαφαινόμενος περίπατος να μετατραπεί σε αγχωτική επικράτηση.

Στην πολιτική, όπως και στο ποδόσφαιρο, κανένας αγώνας δεν κρίνεται πριν κατέβουν οι ομάδες στο γήπεδο. Μπορεί επίσης να υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά αν ο διαιτητής δε σφυρίξει τη λήξη όλα είναι πιθανά - και αλίμονο για το φαβορί αν το ματς οδηγηθεί στην παράταση. Το ποιες ομάδες θα κατέβουν στο γήπεδο και πώς θα παραταχτούν από τον προπονητή είναι πολύ σημαντικό, ενώ οι γκρίνιες μεταξύ «βεντετών» μπορούν να καταστρέψουν τα φαβορί. Η υπερβολική σιγουριά από τη μια μεριά και οι υπόγειες κόντρες του σταυρού από την άλλη, είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να φτάσει κάποιος σ' ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε αν το ματσάκι θα μετατραπεί σε ντέρμπι, αλλά από τη σύνθεση ψηφοδελτίων και την ιδιοσυγκρασία των αρχηγών είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σκληρό, με πολλά φάουλ εκατέρωθεν. Τα χειρότερα όμως έρχονται στο μέλλον - μιας και στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει θα έχουν όλοι διαρκώς λυμένο το ζωνάρι τους για καβγά, συνήθως για ζητήματα ήσσονος σημασίας. Κι αυτό φυσικά δεν θα είναι προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Υ.Γ.  Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρήκε τελικά υποψήφιο δήμαρχο στην Καλαμάτα, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Με πρώτο και κυριότερο ζητούμενο την κατάρτιση ψηφοδελτίου, η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ. Ακόμα κι αν τελικά καταφέρει ο συγκεκριμένος υποψήφιος να φτάσει στις εκλογές, η ξεφτίλα που έχει υποστεί το ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα δεν έχει προηγούμενο. Μια ξεφτίλα για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται ο επιλεγείς υποψήφιος, αλλά όσα εκτενώς αναφέρθηκαν από αυτή τη στήλη την προηγούμενη εβδομάδα. Το εντυπωσιακότερο δε όλων είναι ότι οι περισσότεροι κάνουν ακόμα ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα «για το έγκλημα που έχει συντελεστεί», δείχνοντας το διπλανό τους - ενώ άλλοι νομίζουν ότι απλώς… ψιχαλίζει. Επειδή όμως δεν συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, όλοι οι πρωταγωνιστές της παρακμής έχουν τώρα μόνο έναν έντιμο δρόμο εξιλέωσης: να μπουν οι ίδιοι και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το ψηφοδέλτιο του Μπρεδήμα.  Οπως έστρωσαν δηλαδή, ας κοιμηθούν. Τα υπόλοιπα, στα μέσα Νοεμβρίου.


Του Γιώργου Παναγόπουλου

Panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Αυγούστου 2012 19:34
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Να μπει οξυγόνο στο υπόγειο του νότου »

NEWSLETTER