Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 19:22

Ενιαίο σχέδιο για τη στέγαση των υπηρεσιών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών, με την ευρεία έννοια του όρου, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει ακριβά. Το Δημόσιο έχει δεκάδες ακίνητα αναξιοποίητα και ταυτόχρονα πληρώνει ενοίκια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Τα μικρά περίκλειστα κάστρα του Δημοσίου δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο καθένας να προωθεί ό,τι νομίζει καλύτερο για τη βολή του. Το αστείο είναι ότι το Δημόσιο έχει και ειδικές υπηρεσίες οι οποίες υποτίθεται ότι συντονίζουν τους φορείς μεταξύ τους, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στέγασης! Το σίγουρο είναι ότι άστεγος δεν είναι κανένας φορέας του Δημοσίου, το κακό όμως είναι ότι αυτό στοιχίζει ακριβά.

Στα λόγια όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματα δεσμεύονται για εξοικονόμηση πόρων και περιστολή των δαπανών. Πώς να γίνει όμως περιστολή των δαπανών όταν δεν μπορούν να «μαζευτούν» τα βαριά λειτουργικά του Δημοσίου, όπως είναι η στέγαση των υπηρεσιών του; Και πώς θα γίνει αυτό αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής, το οποίο θα εντάξει σε μια ενιαία τράπεζα όλα τα ακίνητα που ανήκουν στους πολίτες και έχουν ως διαχειριστή Δημόσιο, περιφέρειες, δήμους και εταιρείες, δημόσιες και δημοτικές; Μόνο μέσα από μια τέτοια ενιαία καταγραφή θα μπορούσε να υπάρξει σχεδιασμός, να ασκηθεί πίεση και να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης των κτηριακών αναγκών με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η στέγαση του Δημαρχείου Καλαμάτας στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες του δήμου σε ένα ενιαίο κτήριο απελευθερώνοντας ταυτόχρονα πολλούς χώρους στην πόλη, στους οποίους θα μπορούσαν να μεταφερθούν άλλες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται στο ενοίκιο. Η καταγραφή μικρών και μεγάλων υπηρεσιών που είναι διασκορπισμένες μέσα στην πόλη είναι το πρώτο βήμα που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει έτσι ώστε να τεθούν οι δυνατότητες αλλά και οι προτεραιότητες. Αν ξέρει κάποιος τι ακριβώς υπάρχει σε άδειο χώρο αλλά και ποιες είναι οι υπηρεσίες που στεγάζονται από εδώ και από εκεί, μπορεί να σχεδιάσει με ορθολογικό τρόπο. Να αποφασίσει ποια υπηρεσία χρειάζεται να μεταφερθεί και πού, αλλά και ποια μπορεί να παραμείνει στο ενοίκιο.

Μεγάλες υπηρεσίες όπως η Αστυνομική Διεύθυνση και η ΔΟΥ πιθανώς να ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν στο Διοικητήριο και άλλες μικρότερες να μεταφερθούν σε άλλα κτήρια, ακόμα και δημοτικά με συμβολικό ενοίκιο. Ιδιοκτήτης όλων των κτηρίων είναι ο Ελληνας φορολογούμενος και τα μικρά τείχη ιδιοκτησίας που σηκώνει ο κάθε υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγοντας είναι ακατανόητα και τελικά επιζήμια για τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας θέλει παλάτια για να στεγάσει την πρόσκαιρη ματαιοδοξία του αλλά το χρήσιμο είναι να βρίσκονται λύσεις προς όφελος του γενικότερου συμφέροντος. 

Ο Δήμος Καλαμάτας θεωρούμε ότι έχει την ευθύνη αλλά και το συμφέρον να ανοίξει τη συζήτηση για τη στέγαση συνολικά των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών της πόλης. Εχει τα στοιχεία αλλά και τη γνώση να σχεδιάσει τη στέγαση των υπηρεσιών εντάσσοντάς τα πάντα σε μια λογική βιώσιμης λειτουργίας της πόλης. Το κυκλοφοριακό επιβαρύνεται από την απόσταση των υπηρεσιών, ενώ η στέγασή τους με μια συγκεκριμένη λογική μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Η ανάληψη πρωτοβουλίας σε αυτή την κατεύθυνση είναι επιβεβλημένη από την πραγματικότητα και την ανάγκη των καιρών.

panagopg@gmail.com