Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 16:24

Ιστορίες για δρόμους και ανομολόγητα συμφέροντα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καλώς ή κακώς τις προηγούμενες δεκαετίες η έννοια της ανάπτυξης είχε ταυτιστεί με τη δημιουργία οδικών αξόνων και οι Μεσσήνιοι για μισό περίπου αιώνα ζουν με το όνειρο της κατασκευής σύγχρονων αυτοκινητόδρομων. Σήμερα, στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα το όνειρο παραμένει εφιάλτης, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είναι τριτοκοσμικοί και δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστούν πριν ξεκινήσει η επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα πλην του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Τρίπολη, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η κατασκευή όλων των υπολοίπων οδικών αρτηριών παραμένει στις μελέτες και στις προεκλογικές διακηρύξεις. Ακόμα όμως και ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα κινδυνεύει να μείνει μισός επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για απαλλοτριώσεις στο τμήμα του περιφερειακού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος ο δρόμος να σταματήσει στον κόμβο του Καρέλια και το ανατολικό τμήμα του περιφερειακού να μην κατασκευαστεί ποτέ. Αν ο κίνδυνος γίνει... πραγματικότητα οι συνέπειες θα είναι τραγικές για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καλαμάτας καθώς όλα τα οχήματα θα εισέρχονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από μια είσοδο ενώ η πολύ μικρότερη σε πληθυσμό και έκταση Τρίπολη διαθέτει τρεις εισόδους. Παράλληλα θα αποδειχθεί ότι αδίκως ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της οδού Βασιλέως Γεωργίου αφού σε περίπτωση που δεν κατασκευαστεί ο περιφερειακός, η νεοδιανοιχθείσα οδός θα συνδέει το κέντρο της πόλης με το... άπειρο. Σε κάθε περίπτωση η κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Ο περιφερειακός ή θα γίνει τώρα ή ποτέ. Αν η δημοτική αρχή θέλει να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να κινήσει γη και ουρανό για να γίνει. Οσο όμως δεν κινεί γη και ουρανό τόσο θα πληθαίνουν οι φήμες που υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να κατασκευαστεί ο περιφερειακός επειδή ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανάπλαση που θα κάνει ο εργολάβος ο οποίος θα κατασκευάσει το υπόγειο πάρκινγκ μπροστά από το Διοικητήριο. Πολλοί μάλιστα έχουν αρχίσει να συνδέουν την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ με τα συμφέροντα που θα βγουν κερδισμένα αν δεν κατασκευαστεί ο περιφερειακός. Θεωρίες συνωμοσίας; Ενδεχομένως αλλά η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα για να τις διαψεύσει.
Διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ακούγονται ή γράφονται και για τη διακοπή των εργασιών κατασκευής της Ολυμπίας Οδού. Πραγματικά δεν ξέρω αν ευθύνονται περισσότεροι οι εργολάβοι ή οι τραπεζίτες για τη διακοπή των εργασιών. Ξέρω όμως ότι ή θα κατασκευαστεί ο δρόμος με αυτήν τη σύμβαση παραχώρησης ή δεν θα κατασκευαστεί μέχρι το... 2050. Τι έκαναν οι Μεσσήνιοι για να πιέσουν ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος. Εκαναν 2-3 τηλέφωνα και 3-4 επισκέψεις στο υπουργείο Υποδομών. Με απλά λόγια έκαναν τις επικοινωνιακές κινήσεις που απαιτούνται ώστε να μην μπορεί ο Τύπος να τους κατηγορήσει ότι έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γιατί γνωρίζουν ότι η βελτίωση ενός αγροτικού δρόμου φέρνει ψήφους ενώ η Ολυμπία Οδός φέρνει γκρίνια για τα διόδια. Οι επιχειρηματίες επίσης είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάκτηση των... πεζοδρομίων και λιγότερο για την κατάκτηση μεγαλύτερου τμήματος της αγοράς. Αφού η Ολυμπία Οδός δεν έχει... πεζοδρόμια για τραπεζοκαθίσματα γιατί να ενδιαφερθούν; Ετσι ή αλλιώς το μόνο που ενδιαφέρει τη συντηρητική επιχειρηματική μεσσηνιακή τάξη είναι να μην αλλάξει τίποτα στην αγορά ώστε να διατηρήσει χωρίς κόπο τους καρπούς που τρυγάει. Ετσι ή αλλιώς η πλειοψηφία των Μεσσήνιων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για αρπαχτές και όχι για την κατασκευή των δρόμων Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος, Ριζόμυλος-Κορώνη και Καλαμάτα-Μάνη. Ετσι και αλλιώς υπάρχει πάντα μια θεωρία για τα ξενόφερτα μεγάλα συμφέροντα που κινούνται στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους.
Εδώ και μισό αιώνα η Μεσσηνία ζει με το όνειρο των σύγχρονων δρόμων. Μισό αιώνα οι Μεσσήνιοι δεν μπορούν να κατασκευάσουν σύγχρονους δρόμους. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 12:49