Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 18:43

Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και παυσίπονα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η καταγεγραμμένη ανεργία στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τριπλασιάστηκε μέσα σε δυο χρόνια και άγγιξε
φέτος τον Αύγουστο το 15,7%. Ο αριθμός αυτός είναι η απόλυτη αποτύπωση της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία είναι  το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί λύση μέσα από άσκηση πολιτικών που θα δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχές και ψυχοπονιάρικο ενδιαφέρον αλλά μέσα από ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα αντιμετωπίζει υστερήσεις και θα αξιοποιεί πλεονεκτήματα. Η εκτίναξη της ανεργίας στην  Πελοπόννησο οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:

Ο πρώτος είναι ο τερματισμός της υποαπασχόλησης στο Δημόσιο μετά την κατάργηση των "Stage" και διαφόρων άλλων συμβάσεων. Η προοπτική νέων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι για τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει. Οπως όλοι εδώ και χρόνια γνώριζαν, και σήμερα συνομολογούν σε κάθε ευκαιρία, ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας  ήταν κορεσμένος και είναι πλέον φανερό ότι τα επόμενα χρόνια θα παράγει ανεργία με ή χωρίς εφεδρεία. Οποιος φαντάζεται ή υπόσχεται διορισμούς στο Δημόσιο για να αντιμετωπισθεί η ανεργία κοροϊδεύει. Εννοείται ότι αν εφεύρουμε το νέο υπαρκτό σοσιαλισμό θα διοριστούν όλοι στο Δημόσιο, θα εξαφανισθεί η ανεργία αλλά θα εξαερωθούν οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο, ως εκ τούτου αυτή η προοπτική επί του παρόντος ανήκει σε άλλη σφαίρα.

Ο δεύτερος είναι η κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα και ειδικότερα της οικοδομής. Ο στραγγαλισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων έχουν μηδενίσει τα δημόσια και δημοτικά έργα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκολλήσουν αρκετά έργα μιας και παίρνει μπρος το ΕΣΠΑ οπότε θα υπάρξει μια ανάκαμψη στον συγκεκριμένο τομέα. Εκεί όμως που δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να υπάρξει βελτίωση θα είναι στο χώρο της ιδιωτικής οικοδομής. Τα εύκολα δανεικά οδήγησαν σε ένα ράλι στον τομέα της οικοδομής το οποίο είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συνεχισθεί. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι στο συγκεκριμένο τομέα έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη «φούσκα» που αν δεν εκτονωθεί ομαλά θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις και αδιέξοδα. Ο χώρος της οικοδομής για να παραμείνει ζωντανός και να σταματήσει να παράγει επιπλέον ανεργία θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και ο χώρος της εξοχικής – τουριστικής  κατοικίας όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα δώσει μια διέξοδο.

Ο τρίτος είναι η κατάρρευση της αγοράς και γενικότερα των μικρών επιχειρήσεων. Η πτώση της κατανάλωσης μετά τους περιορισμούς των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η απόσυρση του εύκολου τραπεζικού χρήματος από την αγορά οδήγησε σε κλείσιμο και συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων. Ο συγκεκριμένος τομέας τα επόμενα χρόνια θα περάσει από συμπληγάδες μέχρι να ισορροπήσει. Η επέκταση των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια θα συνεχιστεί και θα έχει πλέον μεγαλύτερο βάθος. Ο περιορισμός άλλωστε της αγοραστικής δύναμης είναι υπέρ αυτού που μπορεί να πουλά φτηνότερα ή με περισσότερες δόσεις. Με άλλα λόγια όταν και όποτε  επέλθει ανάκαμψη ο τομέας των μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα ο τύπος του εμπορίου που ανθεί στην περιοχή μας θα έχει αλλάξει δραστικά. Με δυο λόγια στο συγκεκριμένο τομέα θα υπάρξει νέο σημείο ισορροπίας με μείωση θέσεων εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας που χάνονται από τους παραπάνω βασικούς τομείς είναι φανερό ότι πρέπει να αναπληρωθούν από αλλού. Είναι καιρός να σταματήσει το κλαψούρισμα για το «χυμένο γάλα» και ο «αγώνας» για λήψη παυσίπονων σε ασθενή με ανίατη νόσο. Η κάθε εποχή έχει τα επαγγέλματα και τις ευκαιρίες της, και όπως δεν μπόρεσε να διατηρηθεί ο πεταλωτής και ο καροτσέρης, έτσι μοιραία θα εγκαταλειφθούν και άλλα επαγγέλματα. Σε έναν κόσμο που αλληλοεξαρτάται οικονομικά και ταυτόχρονα αλλάζει με απίστευτη ταχύτητα θα βοηθούσε η  εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου για την απασχόληση μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς που έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Δυνατότητες υπάρχουν και ευκαιρίες πολλές, μερικές φορές αρκεί να δούμε έξω από το συνηθισμένο για να αντιμετωπίσουμε με λιγότερο φόβο και περισσότερο θάρρος και φαντασία  τις προκλήσεις.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011 18:44