Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 19:37

Οι βουλευτές θυσιάζονται για την επανεκλογή τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη Βουλή και στην ψήφο των βουλευτών έχει στραφεί το ενδιαφέρον αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για το ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα στη χώρα είτε ψηφιστεί είτε καταψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Οι βουλευτές των κομμάτων εξουσίας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δείχνουν να σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά της όποιας απόφασής τους. Από τη μια μεριά υπάρχουν οι αποφάσεις των αρχηγών και των κομμάτων τους και από την άλλη η προσωπική πολιτική επιβίωσή τους. Η ψήφιση του νέου μνημονίου ως γνωστόν δεν είναι δημοφιλής πολιτική πράξη και αυτό καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την επανεκλογή πολλών βουλευτών. Η καταψήφιση από την άλλη μεριά οδηγεί στην έξοδο από το κόμμα και τις εκλογικές λίστες. Κάποτε αυτό ήταν επίσης καταστροφικό, τώρα όμως υπάρχουν «παράθυρα ελπίδας» για επανεκλογή μέσα από τη λίστα κάποιου από τα μικρότερα κόμματα στα αριστερά και τα δεξιά του πολιτικού συστήματος.

Οι βουλευτές για χρόνια τώρα λειτουργούν με βάση το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους και αυτό δεν είναι γενίκευση αλλά ο θλιβερός κανόνας. Οι διορισμοί ψηφοφόρων, η ίδρυση υπηρεσιών και οργανισμών στην εκλογική περιφέρεια, η επιδίωξη λύσεων εκτός πλαισίου σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος κόντρα στο γενικότερο συμφέρον της χώρας συνολικά και η ρουσφετολογική πρακτική συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία του προβλήματος που καλούμαστε τώρα να διαχειριστούμε. Ακόμα και το τελευταίο διάστημα μπορεί ο καθένας διαβάζοντας ερωτήσεις βουλευτών να καταλάβει ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους από αυτούς είναι να γίνουν αρεστοί στην εκλογική τους περιφέρεια. Στις παρούσες συνθήκες αρεστός δεν πρόκειται να γίνει κανένας από αυτούς που θα ψηφίσουν το μνημόνιο και αυτό αποτελεί βαρίδιο στον αγώνα επανεκλογής ακόμα και αν το κόμμα πάει καλά στις εκλογές.

Στο χώρο της ΝΔ πολλοί βουλευτές βλέπουν ότι κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν παρ’ ότι το κόμμα -σύμφωνα με τα γκάλοπ- θα πάει καλά στις εκλογές γιατί οι πολιτευτές που δεν βρίσκονται τώρα στη Βουλή θα πατήσουν πάνω στην προηγούμενη αντιμνημονιακή ρητορική και θα τρυγήσουν ψήφους από την πελατεία των νυν βουλευτών. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν όμως σοβαρή εναλλακτική λύση οπότε θα αναγκαστούν να ψηφίσουν για να μην βρεθούν άμεσα εκτός συνδυασμών. Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πολύπλοκα και από εκεί αναμένεται άγνωστος αριθμός διαρροών. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι κυριολεκτικά σκορποχώρι, αρχηγός δεν υπάρχει για να επιβάλει διλήμματα και πειθαρχία, ενώ στην καλύτερη των δημοσκοπικών περιπτώσεων δεν θα επανεκλεγούν τα 2/3 των σημερινών βουλευτών. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλγονται αυτή τη στιγμή από την προοπτική της ηρωικής εξόδου. Με τον τρόπο αυτό από τη μια μεριά θα φανούν ότι «θυσιάστηκαν» ή «αντιστάθηκαν παλικαρίσια» για το καλό του λαού ενώ από την άλλη θα ανοίγουν την πόρτα για την είσοδό τους σε άλλα κόμματα που ενδεχομένως να τους δώσουν τη δυνατότητα επανεκλογής. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να ακολουθήσουν τους ψηφοφόρους τους που κάνουν άλλες επιλογές γιατί εκτιμούν ότι έτσι θα επιτύχουν εύκολα την επανεκλογή τους διαθέτοντας αναγνωρισιμότητα και μηχανισμό.

Το είδος των πολιτικών που σχεδιάζουν με βάση την προσωπική τους επιβίωση είναι ό,τι χειρότερο και θλιβερότερο υπάρχει. Οι προσωπικές στρατηγικές των πολιτικών θα καθορίσουν όμως για μια ακόμα φορά σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας. Οι αρεστοί θα κέρδιζαν εύκολα τη μάχη αν ήταν σίγουροι ότι δεν θα καλούνταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υπερασπίσουν την επιλογή τους. Επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος να επέλθει «ο ξαφνικός οικονομικός θάνατος» που οδηγεί στην πραγματική εξαθλίωση τα πάντα ακόμα παίζονται. Ακόμα και οι εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα με το ερώτημα «εντός ή εκτός ευρωζώνης» δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται.


panagopg@gmail.com


NEWSLETTER