Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 22:02

Η ανασφάλεια της ηγεσίας οδηγεί την Περιφέρεια στην αποτυχία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ηγετική ομάδα που διοικεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου κάθε ημέρα που περνά κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι βρίσκεται στο πολύ μακρινό παρελθόν. Αντιλαμβάνεται δηλαδή με παλαιολιθικό πολιτικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν και την εξέλιξη που έχουν τα πράγματα. Η προσπάθεια εκφοβισμού της «Ε», δηλαδή του μεγαλύτερου μέσου ενημέρωσης στην Πελοπόννησο, μέσω αγωγών -διεκδικώντας δηλαδή χρήματα γιατί αν ήταν θέμα προστασίας από συκοφαντία υπάρχει η δυνατότητα ποινικής προσφυγής- δείχνει ότι η ηγετική ομάδα δεν αντέχει την κριτική και τη διαφορετική άποψη. Αυτό όμως που κυρίως αναδεικνύεται είναι ότι αυτό που δεν αντέχει προσπαθεί να το πολεμήσει με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν από τη λίθινη εποχή όλες οι εξουσίες. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και η πολιτική τύχη των εμπνευστών αυτών των πρακτικών προδιαγεγραμμένη.

Η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά υπαγορεύεται κυρίως από την ανάγκη το ανομοιογενές οικοδόμημα που συγκροτήθηκε με ευκαιριακό τρόπο προεκλογικά να διατηρηθεί ενωμένο μέσα από τη δημιουργία φανταστικών εχθρών. Η ομάδα της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει τεράστιο πρόβλημα πολιτικής συνοχής. Το μόνο που την κρατά ενωμένη και ομογενοποιημένη στην παρούσα φάση είναι η εξουσία και η διαχείρισή της. Η συγκολλητική δύναμη της εξουσίας είναι βέβαια ισχυρή γι’ αυτό και οι αναταράξεις στο εσωτερικό της παράταξης περιορίζονται επί του παρόντος σε πηγαδάκια και φαρμακερές ατάκες. Το επόμενο διάστημα και σίγουρα μετά τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα πολιτική περίοδος που θα φέρει στην επιφάνεια όλα αυτά που τώρα επιμελώς αποσιωπώνται. Μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος τα κόμματα θα μπουν σε μια νέα περίοδο στην οποία θα επανεξετάσουν από νέα βάση πολλά πράγματα.

Το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα - που στήριξε αποφασιστικά το συνδυασμό Τατούλη - υπό νέα ηγεσία και με την αναμενόμενη ανάδειξη νέων «ισχυρών παικτών» στην Πελοπόννησο είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τον Τατούλη. Αν επιβεβαιωθούν αυτά που ακούγονται η αποχώρηση από το σχήμα είναι ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο. Η Ν.Δ. από την πλευρά της δύσκολα θα συνταχθεί πίσω από τις υπάρχουσες κυρίαρχες δυνάμεις στην Περιφέρεια πέρα απ’ το ότι θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την ηγετική ομάδα Τατούλη. Με δυο λόγια υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον επόμενο χρόνο η σημερινή πλειοψηφία να μείνει με το ΛΑΟΣ και τους συμβούλους που θα αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί ανασφάλεια γιατί όσο συγκολλητική είναι η εξουσία τόσο διαλυτικά λειτουργεί η προοπτική απώλειάς της.

Η ηγεσία της Περιφέρειας πορεύεται ένα χρόνο τώρα μόνο με μεγάλα λόγια. Στο επίπεδο των έργων το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Η αλαζονεία της μετεκλογικής νίκης οδήγησε σε στρατηγικά λάθη. Δεν μπορεί για παράδειγμα να απαξιώνεις και να οδηγείς στην έξοδο τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, ό,τι καλύτερο έχεις να επιδείξεις σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο και να περιμένεις να τρέξει τα έργα …η τηλεφωνήτρια. Η δημιουργία φανταστικών εχθρών για να καλυφθεί η ανασφάλεια του ημιμαθή είναι ο συντομότερος δρόμος για την αποτυχία. Τα κλειστά, στεγανά συστήματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους θεωρίες συνωμοσίας, παράγουν κουτσομπολιό, γκρεμίζουν ανεμόμυλους αλλά δεν μπορούν να κλείσουν λακκούβες σε δρόμους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν ορθολογικά πόρους και ευκαιρίες. Τα μεγάλα λόγια και οι ανέξοδοι πανηγυρισμοί έχουν κλείσει τον πολιτικό τους κύκλο. Οι παραδοσιακές παλαιοκομματικές συνταγές στις οποίες κάποιοι οφείλουν την πολιτική τους ύπαρξη μας έχουν αφήσει χρόνους, την ίδια τύχη θα έχουν το επόμενο διάστημα και οι αυθεντικοί εκφραστές τους.


panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Μαρτίου 2012 20:30