Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 13:09

Μισούν την Ελλάδα και θέλουν να την αναπλάσουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επικείμενη έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας πυροδότησε νέους κύκλους συζητήσεων τόσο για την αναγκαιότητα του έργου όσο και για την αισθητική της νέας και της παλιάς πλατείας. Ειδικότερα η ανάπλαση αυτή είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης των αργόσχολων θαμώνων που έχουν περάσει τη μισή ζωή τους στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας λέγοντας αρλούμπες για την διακυβέρνηση της πόλης, του νομού, της Ελλάδας  και του... πλανήτη. Αν οι συζητήσεις αυτές έφταναν μόνο έως τα όρια της πλατείας ίσως και να ήταν μόνο γραφικές. Δυστυχώς όμως πολλοί από τους αργόσχολους θαμώνες της κεντρικής πλατείας έχουν κυβερνήσει ως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας ή έχουν διοικήσει ως διευθυντές και προϊστάμενοι μεγάλους οργανισμούς του νομού.
Ολοι αυτοί οι αργόσχολοι είχαν και έχουν ένα μεγάλο πολιτικό όραμα: Να κάνουν μια ιστορική... ανάπλαση στην πόλη ή στο χωριό τους. Αυτό το πολιτικό όραμα χιλιάδων αργόσχολων πλανάται πάνω από την Ελλάδα και απειλεί να την εξαφανίσει από τον χάρτη των πολιτισμένων εθνών. Με άλλα λόγια: Διατέθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση περιοχών και τελικώς η Ελλάδα έγινε πιο άσχημη από όσο ήταν πριν ξεκινήσουν οι... αναπλάσεις. Ουσιαστικά σπαταλήθηκαν χρήματα από τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) και... μισό ΕΣΠΑ για ένα αισθητικό αποτέλεσμα που μόνο οι.... Βάνδαλοι θα ήταν περήφανοι για την επίτευξή του.
Ειδικά στις αναπλάσεις που πρωτοστάτησαν οι κατ' ευφημισμόν ονομαζόμενοι πολιτιστικοί σύλλογοι έγινε του... πολιτισμού ο θάνατος. Συγκεκριμένα και κυρίως στα χωριά οι “απολίτιστοι σύλλογοι” κάνοντας αναπλάσεις, τσιμένταραν το... σύμπαν. Εσπασαν πέτρινες βρύσες, έκοψαν αιωνόβια δέντρα, σκέπασαν πηγάδια, γκρέμισαν πετρόχτιστες μάντρες, ξήλωσαν καλντερίμια, επικάλυψαν με ασβέστη αγιογραφίες σε εκκλησάκια και γενικώς έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γίνει το χωριό... αγνώριστο. Το τραγικό είναι ότι τα... κατάφεραν. Τα περισσότερα χωριά θυμίζουν πλέον κακόγουστη αντιγραφή υποβαθμισμένης αστικής γειτονιάς.
Τα όμορφα χωριά όμορφα... αναπλάστηκαν και οι πρόεδροι των “απολίτιστων συλλόγων” με τις ψήφους των συγχωριανών τους έγιναν μέλη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων. Από αυτές τις θέσεις συνέχισαν το έργο της... καταστροφής. Με χρήματα από τρία ΚΠΣ κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. Να βλέπεις την ίδια... ανάπλαση παντού. Την ίδια πλατεία συναντάς στη Μεσσηνία, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θράκη και στην Κρήτη. Σκότωσαν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και επέβαλαν παντού την πλατεία και τον πεζόδρομο των βιομηχανικών υλικών. Αντιγράφοντας την αρχική μελέτη ισοπέδωσαν τα πάντα. Οπως και στο μικρό χωριό τους έτσι και στις πόλεις. Εκοψαν δέντρα, σκέπασαν ρέματα, έκλεισαν ρυάκια, αφάνισαν το πράσινο και κάλυψαν τα πάντα με το γκρίζο του τσιμέντου.
Πόσο κοστίζουν οι αναπλάσεις και πόσο διαρκούν τα έργα; Ας μη το συζητήσουμε καλύτερα. Ενα θα σας πω μόνο. Αν το χτίσιμο των σπιτιών μας στοίχιζε όσο οι αναπλάσεις θα μέναμε ακόμα στις... σπηλιές. Οσο για το χρόνο που μπορεί να διαρκέσει μια ανάπλαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως το έργο της ανάπλασης δεν ξεπερνά την... πενταετία αλλά μη βάζετε και στοίχημα γιατί αν η υπόθεση φτάσει στα ανώτατα δικαστήρια υπάρχει ενδεχόμενο να το χάσετε.
Μετά λοιπόν από τρία ΚΠΣ και μισό ΕΣΠΑ θα γίνει ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας. Τι περιμένω; Μια από τα ίδια. Το κέντρο της πόλης θα γίνει... αγνώριστο. Αυτό σε κάποιους θα αρέσει και σε κάποιους όχι. Οι δυσαρεστημένοι θα βάλουν στόχο να... αναπλάσουν ξανά την κεντρική πλατεία και η ζωή θα συνεχιστεί με ακόμα περισσότερες αναπλάσεις.
Τι δεν περιμένω; Ενα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής ποιότητας αντίστοιχο με αυτό που συναντάς σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Αντιθέτως, είμαι σίγουρος ότι οι απολίτιστοι θα βάλουν τη σφραγίδα τους και στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης - από τη Ρωσία έως την Μεγάλη Βρετανία και από τη Σουηδία έως την Πορτογαλία το κέντρο της πόλης παραμένει διατηρημένο σαν να μην πέρασαν οι τελευταίοι αιώνες. Μόνο στην Ελλάδα συναντάς την ασχήμια των τελευταίων δεκαετιών. Μόνο στην Ελλάδα θάβουν την παράδοση κάτω από τόνους τσιμέντου. Δεν είδαν κεντρικές πλατείες της Ευρώπης οι πολυταξιδεμένοι δήμαρχοί μας; Πολύ φοβάμαι ότι είναι ανίκανοι τόσο για να... δουν όσο και για να καταλάβουν τι βλέπουν. Ετσι και αλλιώς οι αμόρφωτοι χωριάτες ακόμα και όταν ταξιδεύουν ψάχνουν να βρουν στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την ανωτερότητά τους και την επιλογή τους να τσιμεντάρουν την πλάση. Οι αμόρφωτοι χωριάτες που μίσησαν τη φύση και λάτρεψαν το τσιμέντο, δεν θα γίνουν ποτέ αστοί ακόμα και αν πιουν καφέ παρέα με αυτούς που παριστάνουν τους αστούς. Με τη σειρά τους αυτοί που παριστάνουν τους αστούς είναι πρώην χωριάτες που μίσησαν τη φύση και λατρεύουν το τσιμέντο. Ολοι μαζί μισούν το χωριό τους, την πόλη τους και την Ελλάδα. Για αυτό έχουν βαλθεί να την... αναπλάσουν.