Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 20:43

Χρειαζόμαστε «ανοιχτά» μυαλά και όχι …κεφάλια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ηχηρό πολιτικό μήνυμα θέλει να στείλει σήμερα από την Καλαμάτα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Μια ημέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους θέλει να εγκαινιάσει την προεκλογική εκστρατεία έχοντας στο πλευρό του τους θερμούς Μεσσήνιους συμπατριώτες οπαδούς του και το νέο «λαμπερό» μεταγραφικό του απόκτημα από τη γαλάζια πολυκατοικία. Η γέφυρα του Νέδοντα ταυτόχρονα είναι ένα έργο με σημαντικό συμβολισμό σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης στα πλαίσια της αξιοποίησης ιδιωτικών, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει δηλαδή την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μέσω μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Την ώρα που ο Σαμαράς θα εγκαινιάζει «τα έργα του αύριο, της ανάπτυξης και της αταλάντευτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα κάνει την τελική πρόβα για την αρχηγία στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος προσπαθώντας να περιορίσει τις διαρροές και να κρατήσει ενωμένο το κόμμα έστω σε επίπεδο στελεχών. Η σύγκριση μέσω των συμβολισμών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεων για το ποιος κερδίζει τις εντυπώσεις στο πεδίο του παραδοσιακού κυβερνητικού διπόλου. Ο ένας ασχολείται με τον Παπουτσή και την Κατσέλη και ο άλλος έχοντας στο πλευρό του ό,τι καλύτερο -τουλάχιστον επικοινωνιακά- είχε ο ΛΑΟΣ καλεί σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις για την αυτοδυναμία.

Με τη συγκεκριμένη επίσκεψη ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. θέλει να δώσει μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στους «αγανακτισμένους των άκρων». Η απειλή πρόκλησης επεισοδίων λειτουργεί από τη μια πλευρά συσπειρωτικά στους οπαδούς και από την άλλη κινητοποιεί τις κρατικές δυνάμεις επιβολής της τάξης. Οι δυναμικές αντιδράσεις και οι προπηλακισμοί πολιτικών περνούν έτσι στο πεδίο της ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ «διαμαρτυρομένων» και «υπερασπιστών». Η εξέλιξη αυτή κάνει επιβεβλημένη τη δυναμική παρέμβαση της Αστυνομίας με την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας. Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνες και αναδεικνύουν το αδιέξοδο των δυναμικών αντιδράσεων μέσω αντισυγκεντρώσεων που επέλεξαν ως μέσο αγώνα διάφοροι κουφιοκεφαλάκηδες όλο το τελευταίο διάστημα.

Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω θα υπερισχύσουν των αρνητικών που έχει η φιέστα θεμελίωσης ενός έργου, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δευτερεύον μέρος ενός έργου το οποίο δεν αρχίζει αλλά ολοκληρώνεται. Με τη γέφυρα του Νέδοντα και τον περιμετρικό της Καλαμάτας τελειώνει ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει τη Μεσσηνία με την Αθήνα. Ο αυτοκινητόδρομος θα παραδοθεί τους επόμενους μήνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αφού δεν πρόλαβαν να κάνουν εγκαίνια επέλεξαν τη γέφυρα του περιφερειακού της Καλαμάτας για να «κλέψουν» τη δόξα και να κεφαλαιοποιήσουν προεκλογικά την όποια συμβολή τους στο έργο. Το μυστρί και οι κορδέλες παραπέμπουν στο παρελθόν και στις παρούσες οικονομικές συνθήκες το μόνο που δεν θέλουν οι πολίτες είναι να τους θυμίζουν τις παλαιοκομματικές πρακτικές με τις προεκλογικές θεμελιώσεις έργων τα οποία ποτέ δεν ολοκληρώνονταν. Τις παραδοσιακές συνταγές επηρεασμού της κοινής γνώμης φαίνεται όμως ότι κάποιοι τις θεωρούν ισχυρές και σύντομα θα διαπιστώσουμε ποιος έχει δίκιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σημερινή επίσκεψη Σαμαρά στη Μεσσηνία είναι φανερό ότι θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του προς την πρωθυπουργία. Δεν γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει το αν θα επιτευχθούν ή όχι οι πολιτικοί στόχοι που έχουν τεθεί. Ευχόμαστε να επιδιωχθεί σύνεση και ψυχραιμία στην περίπτωση που υπάρξει πρόκληση όποιου είδους. Την κρίσιμη αυτή περίοδο δεν χρειαζόμαστε ανοιχτά κεφάλια αλλά ανοιχτά μυαλά.


panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 22:14

NEWSLETTER