Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 12:05

Είναι αδύνατον να μπουν φυλακή οι μισοί Ελληνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά, κοιτώντας εκ των υστέρων. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ότι θα έπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο στη μείωση των δαπανών. Κοιτώντας πίσω, πιστεύω επίσης ότι υπερεκτιμήσαμε τη διοικητική ικανότητα της κυβέρνησης, και ότι θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων».
Αυτές οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, επιβεβαιώνουν τους φόβους όσων πιστεύουν ότι η τρόικα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων γιατί δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα ο κ. Τόμσεν δεν γνώριζε ότι στην Ελλάδα εξαιτίας της πολυνομίας οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, και γι' αυτό «υπερεκτίμησε τη διοικητική ικανότητα της κυβέρνησης». Ο κ. Τόμσεν δεν γνώριζε ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι... επέκταση του κομματικού μηχανισμού που ενδιαφέρεται μόνο για ρυθμίσεις των πελατών, και γι' αυτό πίστεψε «υπερβολικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών».
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν σήμερα ο κ. Τόμσεν γνωρίζει περισσότερα για την Ελλάδα ή αν μετά από δυο χρόνια θα διαπιστώσουμε και πάλι ότι πρότεινε λύσεις για ένα πρόβλημα που δεν γνώριζε. Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και σήμερα ο κ. Τόμσεν δεν ξέρει τίποτα για το πρόβλημα. Ετσι κι αλλιώς οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι, ακόμα και αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να του πουν την αλήθεια - γιατί ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πια το μέγεθος της διαφθοράς.
Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι το κράτος έδινε σύνταξη σε 40.000 πεθαμένους συνταξιούχους; Ποιος θα φανταζόταν ότι τουλάχιστον 40.000 άτομα έπαιρναν “μαϊμού” προνοιακό επίδομα; Διαπιστώνουμε εκ των υστέρων ότι 80.000 Ελληνες έκλεβαν κάθε μήνα επί χρόνια το κράτος. Στην κλοπή αυτοί κάποιοι συνέργησαν και κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια. Θα τιμωρηθούν όλοι αυτοί; Οχι φυσικά, γιατί είναι αδύνατον να μπουν φυλακή οι... μισοί Ελληνες.
Ετσι λοιπόν, θα επανεκλεγούν βουλευτές όσοι πολιτικοί μοίραζαν... προνοιακά επιδόματα στους ψηφοφόρους τους και τώρα αρθρογραφούν κατά του μνημονίου. Ετσι θα παραμείνουν στη θέση τους και οι εισαγγελείς που έκαναν τα στραβά μάτια για τους βουλευτές που μοίραζαν προνοιακά επιδόματα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν μπουν φυλακή δυο τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση τους στο καθεστώς της μίζας όλοι οι υπόλοιποι που έπαιρναν μικρότερες μίζες.
Ο "Πύργος" του Κάφκα δεν είναι τίποτα μπροστά σε έναν... πύργο της Μάνης - κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι προσπάθησαν να εντάξουν την αναπαλαίωση ενός κτηρίου στον αναπτυξιακό νόμο. Οι πολιτικοί που έχουν κάνει καραμέλα την ανάπτυξη θα πρέπει να μας εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ η δημιουργία νέων... ελαιοτριβείων και τα επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία-κοτέτσια που έχουν οικόσημο τα πέντε αστέρια. Θα πρέπει επίσης να μας εξηγήσουν γιατί χρηματοδοτούν την ανακαίνιση ξενοδοχείων, και οι εργασίες αυτές δεν γίνονται με χρήματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Είναι προφανές όμως ότι οι πολιτικοί δεν θα μπουν ποτέ στον κόπο να μας δώσουν εξηγήσεις για τα παραπάνω. Θα συνεχίσουν απλώς να μιλούν για ανάπτυξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα... συνεχιστεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Οι "πελάτες" θα πιάσουν το υπονοούμενο και θα σπεύσουν στην κάλπη να προεξοφλήσουν την επιταγή του επόμενου επενδυτικού σχεδίου. Στα δε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάποιοι περιμένουν επιταγές για τυπογραφεία και κάποιοι άλλοι συντάσσουν επενδυτικά σχέδια. Ετσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν πήρε χαμπάρι τη χρεοκοπία. Θα ήταν λοιπόν άδικο να τους κατηγορήσουμε ότι δεν αποκαλύπτουν τη διαφθορά. Ετσι κι αλλιώς, ακόμα και αν την αποκαλύψουν, δεν είναι δυνατόν να μπουν φυλακή οι... μισοί Ελληνες. Ετσι κι αλλιώς, ακόμα και αν την αποκαλύψουν, οι Ελληνες πολιτικοί θα συνεχίσουν να μιλούν για το μονόδρομο της ανάπτυξης μέσω ακόμα πιο πολλών... ελαιοτριβείων.


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012 11:15