Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 21:34

Χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χάντρες και καθρεφτάκια  για τους ιθαγενείς

Οι αντιδράσεις για τη λειτουργία πεδίου βολής της Αεροπορίας στη Σχίζα αναδεικνύουν την προχειρότητα των εξαγγελιών για μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πεδίο βολής, αλλά και πεδίο βολής δεν μπορεί να λειτουργεί δίπλα σε τουριστικό προορισμό. Το γαϊτανάκι των επιπτώσεων δεν τελειώνει βέβαια εδώ, γιατί τα εκπαιδευτικά αεροπλάνα δεν μπορούν όλη μέρα να πετούν πάνω από το Νοσοκομείο, τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα.

Το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης μπορεί να ακούγεται ωραίο για κάποιους που βλέπουν εισόδημα από ενοίκια, αλλά υπάρχει σημαντική επιβάρυνση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν γνωρίζουμε αν το όφελος θα είναι μεγαλύτερο από τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση στην περιοχή. Δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του, γιατί χωρίς όρους οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Το καταπληκτικό είναι ότι ακόμα και για τη μικρότερη παρέμβαση, ιδιωτική ή δημόσια, απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, η οποία περιγράφει όρους λειτουργίας και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να μην ισχύει κάτι αντίστοιχο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δομής.

Η συζήτηση για να έχει λοιπόν βάση και να μπορεί ο καθένας υπεύθυνα να τοποθετηθεί, θα πρέπει να γίνει αφού περιγραφεί προηγουμένως με συγκεκριμένο τρόπο η λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου και πώς θα ελαττώνεται η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του οφέλους και του κόστους. Οσο αυτό δεν συμβαίνει ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει το οτιδήποτε και να αντιδρά. Αν η δραστηριότητα αυτή αναπτυχθεί με ευκαιριακό και αρπακολλίστικο τρόπο υπάρχει κίνδυνος η περιοχή να βρεθεί με ένα… ανάθεμα ελάχιστου οφέλους και τεράστιου κόστους. Αυτό που λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός και οι προχειροδουλειές αποδεικνύονται συνήθως ιδιαίτερα δαπανηρές. Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από χάντρες και καθρεφτάκια για να υπηρετηθούν ευκαιριακές ανάγκες, αλλά από βιώσιμες δράσεις που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

panagopg@gmail.com